Dacă ești pasionat de călătoriile cu rulota sau dacă visezi să fugi cu casa-n spate oriunde vezi cu ochii, dar nu știi cum te vei descurca cu gătitul pe drum, soluția este să ai o cămară pregătită special pentru călătorie. Cămara ta trebuie să fie plină cu produse care nu se strică ușor, și din care, cu rețete simple, puțină măiestrie și gaz în butelie, să poți face hrană delicioasă și nutritivă pentru tine și ai tăi pe timp de concediu.
Așa că, atunci când pornești la drum, ar fi bine să ai proviziile făcute, mai ales dacă ai de gând să campezi și în locuri mai izolate, unde nu găsești ușor un magazin cu produse alimentare proaspete. Ca în multe alte planuri ale vieții, organizarea din timp te poate scăpa de multe probleme, iar dacă știi de la început ce fel de alimente se păstrează bine și se gătesc ușor, vei putea să îți refaci proviziile și pe parcursul călătoriei.
Știai că există o sumedenie de alimente delicioase pe care le poți lua cu tine la drum cu rulota?
Cu condiția să fii bine informat despre perioada lor de valabilitate și despre mâncărurile pe care le poți pregăti din ingredientele pe care le ai la dispoziție, poți mânca pe drum la fel ca acasă.
Iată mai jos o listă de alimente pentru cămara ta pe roți:
Făina – este principalul ingredient din care se face pâinea (pe care o poți face dacă ai o rulotă dotată cu cuptor, cum sunt cele englezești), însă se poate folosi și pentru clătite și alte dulciuri care se pot prepara pe aragaz (clafoutis, plăcintă la tigaie, gogoși, minciunele). Tot pentru dulciuri poți folosi și alte alimente neperisabile, precum zahărul, laptele praf, nucile, mierea sau dulceața.
Termenul de valabilitate pentru diferite tipuri de făină (și care poate fi extins prin păstrare corectă, etanșă, în loc uscat):
- făină albă de grâu: 6 – 8 luni;
- făină de orez: 6 – 8 luni;
- făină de porumb: 6 – 8 luni;
- făină integrală de grâu: 4 – 6 luni;
- făină cu agent de creștere: 4 – 6 luni.
Mălaiul, preferatul românilor, se folosește pentru mămăligă, o mâncare pe placul tuturor, care fierbe imediat și poate fi servită în nenumărate combinații (spre exemplu cu ciuperci, în loc de lactate).
Termenul de valabilitate pentru mălai: 9 – 12 luni. La fel ca și făina, poate fi ținut și mai mult, dacă nu au acces la el insectele acelea minuscule și dăunătoare,cărora le place să depună ouă în făinuri.
Fasolea uscată este încă un ingredient minune pe care îl poți ține în rulotă – ea se poate folosi în mâncare (alături de ciolan afumat sau simplă, ca iahnie cu ceapă și alte legume de sezon), în ciorbe și chiar în salate, dacă a fost fiartă în prealabil. Fasolea albă, roșie sau neagră trebuie ținută într-un recipient închis etanș la loc uscat, întunecos și răcoros. Atenție – cu cât e mai veche fasolea, cu atât va dura mai mult la înmuiat și la fiert.
Termenul de valabilitate pentru fasolea uscată: până la 30 de ani. Exact, poți să pleci cu rulota într-o vacanță de 30 de ani, iar fasolea va ține!
Nici lintea nu expiră prea curând. Un aliment bogat în atioxidanți, lintea roșie se pregătește ușor prin fierbere și se poate folosi în supe creme, în salate sau gătită ca mâncare (cum este Fava Grecească sau exact ca fasolea). Poate fi roșie, verde, maro sau neagră – deci ai de unde alege, cu mențiunea că cea roșie fierbe rapid, iar restul, mai greu.
Termenul de valabilitate al lintei: durată nedeterminată, mai ales dacă e bine uscată.
Pastele făinoase se pregătesc cu ușurință prin fierbere și pot fi servite cu sos de roșii din borcan sau cu sos de roșii obținut din roșii dezhidratate și rehidratate, amestecate cu ceapă dezhidratată și cu ulei de măsline. Cele care se păstrează cel mai bine nu conțin ou, se depozitează departe de căldură și de umezeală.
Termen de valabilitate pentru pastele făinoase 1 – 2 ani.
Și orezul se păstrează pentru o vreme îndelungată dacă este depozitat corespunzător, pentru că nu permite formarea de bacterii. Orezul se prepară simplu, prin fierbere și poate fi servit alături de carne sau în combinație cu diferite legume. Dintre toate tipurile de orez, cel alb durează cel mai mult pentru că este procesat, în vreme ce orezul brun, integral sau sălbatic se degradează mai repede.
Termenul de valabilitate general al orezului: 2 ani
Fulgii de cartofi sunt minunați alături de o friptură făcută la grătar.
Termenul de valabilitate al fulgilor de cartofi: 6 – 8 luni.
Fulgii de cereale pot fi mâncați chiar și după câteva săptămâni după ce a fost desfăcută punga – singura condiție este să fi fost feriți de umezeală, ca să nu permită dezvoltarea de bacterii (recomandabil ar fi să resigilezi punga). Se pot mânca simpli sau cu lapte/ciocolată caldă (pe care le poți prepara cu lapte praf și cacao).
Termenul de valabilitate al fulgilor de cereale: 1 -2 ani.
Zahărul alb, brun sau pudră se păstrează excelent pentru că bacteriile nu pot crește pe această substanță. Folosit ca îndulcitor pentru cafea sau ceai și în prăjituri sau în diferite sosuri, zahărul este un aliment esențial, pe care merită să-l iei cu tine într-un borcănel.
Termenul de expirare al zahărului: nu există.
Același lucru este valabil și pentru sare, dacă e ținută într-un loc uscat.
Cafeaua, ceaiul, laptele praf, cacao se folosesc în prepararea băuturilor calde și în prăjituri. Dacă ai obiceiul să bei o cană de cafea sau de ciocolată caldă dimineața, ar fi bine să pui aceste ingrediente în bocceluța ta pentru vacanță.
Valabilitate:
- Cafea naturală: 2 ani.
- Cafea instant: 1 an.
- Ceai: 6 luni.
- Lapte praf: 1 an și jumătate.
- Cacao: perioadă nedeterminată.
Acum că știi cât de bine se păstrează alimentele de bază, află mai multe și despre alimentele conservate și încearcă aceste rețete ideale pentru călătorii pentru micul dejun, prânz și cină.
Referințe:
One thought on “Cămara rulotistului: alimentele neperisabile esențiale”
Comments are closed.