Mă tot străduiesc de ceva timp să găsesc o metaforă potrivită pentru literatura SF. Ce este literatura SF? Hibridul ăsta are idei năstrușnice despre cum ar putea umanitatea să devină sau să dispară peste o vreme mai mult sau mai puțin îndepărtată.
Din păcate, literatura science fiction este tratată adesea ca o progenitură teribil de neascultătoare a literaturii, la fel de mitomană ca ficțiunea clasică, dar cu capul literalmente în nori, printre stele și planete. Și este adevărat că ceea ce numim science-fiction se poartă în condei ca un copil teribil, apărut dintr-un amestec monstruos de concepte cu sensuri aparent incompatibile: știință și fantezie.
Literatura SF nu e nici știință, nici fantasy
Printre teoreticieni circulă de mult ideea că proza science-fiction nu este neapărat o specie în sine, ci un cadru unde se întâmplă tot ce se poate petrece și în literatura serioasă. Astfel, un SF este întâi de toate aventură, thriller, mister sau poveste de dragoste și poate fi și amuzant sau de-a dreptul dramatic.
Pe spectrul realism-ficțiune, specia science fiction diferă de fantasy doar prin filonul științific și locurile comune specifice, deși e discutabil cât din literatura încadrată astfel nu face echilibristică pe granița subțire dintre tehnologie și magie, de la Ramayana încoace.
Ce îl separă pe Tolkien de Asimov, pe lângă faptul că unul era filolog, iar celălalt biochimist, nu este limita imaginației, ci aspecte de detaliu, cum ar fi lumea în care se întâmplă lucrurile, momentul în timp, tipul armelor, modul de locomoție, hainele și materialele din care sunt făcute.
Mai mult, autorii de literatură SF nu sunt neapărat tributari formării în domenii STEM. Mulți dintre scriitorii veterani și contemporani de cărți science-fiction provin din sfera umanistă și nu cea științifică și, poate și de aceea, scriitura lor este mai apropiată de canon decât cea a unora dintre greii genului.
Este necesar să ai studii științifice ca să poți scrie literatură SF?
Nu. Uneori, ba din contră.
Bunăoară, legendarul Frank Herbert a profesat ca jurnalist, Dan Simmons este licențiat în limba și literatura engleză și are un master în educație, regretata Ursula K. Le Guin a studiat renașterea franceză și limba italiană, John Scalzi a studiat filosofia, Becky Chambers are studii teatrale, Kim Stanley Robinson a absolvit Litere, iar exemplele pot continua.
Nici pe plaiurile noastre lucrurile nu stau cu mult diferit.
Mulți dintre autorii de literatură science-fiction de la Crux, de exemplu, vin din zona umanistă.
Ana-Maria Negrilă a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, G.P. Ermin profesează în Drept, Ciprian Mitoceanu este absolvent și profesor de Istorie-Geografie, George Cornilă a făcut Științe Politice și Publicitate, iar Florin Pîtea a absolvit Limbi şi Literaturi Străine.
Vă recomandăm aceste cărți SF de la Editura Crux:
35.00 lei
|
38.00 lei
|
40.00 lei |
34.00 lei
|
42.00 lei |