Este război într-o țară vecină și în ultimii doi ani ne-am confruntat cu toții cu o situație nemaiîntâlnită în vremurile noastre: pandemia. Aceste evenimente greu de procesat sunt de natură să cauzeze teamă pentru viitor, sentimente de angoasă, de nesiguranță și, adesea, lipsa dorinței de a face lucruri speciale sau de a organiza petreceri cu ocazia zilei de naștere.
În pandemie, ca să nu cauzăm răspândirea virusului, mulți am ales să nu ne mai serbăm ziua de naștere decât, poate, în cadru foarte restrâns. Unii sunt mai norocoși, cu zile de naștere vara, când au fost mai multe posibilități, dar alții sunt mai puțin norocoși, cu zile de naștere iarna sau toamna, când au fost impuse restricții sau e oricum sezon de gripă și răceală. Indiferent care e data în care ne-am născut, cu toții ne dorim să ne simțim speciali și să marcăm încă un an trecut din viața noastră, chiar dacă nu putem sărbători alături de cei dragi și chiar dacă nu ne simțim pregătiți sufletește pentru petreceri “ca pe vremuri”.
Îmbunătățirea modului de gândire
Ziua oricărui unui sărbătorit ar fi ideal să înceapă cu câteva exerciții de respirație și câteva minute de meditație conștientă. Putem chiar face o retrospectivă a anului care a trecut în viața noastră: cum l-am petrecut, ce am realizat, ce am putea face mai mult în anul de viață următor.
Important este să ne concentrăm pe sentimentul de recunoștință, și nu pe neputință. Să fim mulțumiți pentru simplul fapt că suntem sănătoși, într-o țară în care este pace, iar dacă avem un venit stabil sau confortabil sau o familie iubitoare să ne bucurăm de asta și de orice alte aspecte pozitive din viața noastră. Dacă ne simțim bine în interior, se va vedea și la exterior.
Timp pentru noi
Poate situația nu ne permite să organizăm o reuniune cu prietenii sau să ieșim la cină cu cei dragi. Ori sentimentele ne copleșesc și poate nu avem starea necesară pentru a sărbători. Cu toate acestea, tot nu am vrea să ne petrecem ziua de naștere sau chiar onomastica muncind de dimineață până seara, stresându-ne cu noul client sau cum să ne mulțumim șeful. Oricât de mult ne place jobul nostru, scopul acestei zile este să diminuăm stresul, așa că o zi de concediu este binevenită. Ar trebui să ne punem pe noi înșine pe primul loc și să ne relaxăm. Și iată ce ocazie numai bună de început cartea care stă pe noptieră de atâta vreme!
Momente de răsfăț
O singură zi pe an ne permitem să ne răsfățăm fără să ne simțim (prea) vinovați. Anticiparea unor activități aparent simple, dar de care nu avem timp niciodată, ne-ar putea crește nivelul de dopamină. Iar dacă ne și ocupăm de acele activități, în mod sigur ne vom îmbunătăți starea de spirit. De când ne gândeam la baia fierbinte cu un pahar de vin alături? Sau la prăjitura cu trei tipuri de ciocolată de la cofetăria Alice? Sau la noul joc video de care e toată lumea încântată? Ei bine, acum e momentul nostru de răsfăț.
Te invit la dans
După atâta stat în casă, sigur am vrea să ne simțim din nou fericiți și energizați ca în weekend-urile care ne găseau pe ringurile de dans. De ce să lăsăm dansul să fie doar o amintire? Dă muzica la maxim și dansează cât te țin puterile. Încearcă noi mișcări, fără teamă de judecata altora (în camera ta nu te vede nimeni). Consideră-l ca antrenament pentru când te vei reîntoarce în cluburi cu forțe proaspete.
Cheamă la tine o persoană apropiată
Momentele speciale din viața noastră sunt speciale și pentru că le împărțim cu ceilalți. Nu-ți petrece ziua singur dacă ai cel puțin o persoană apropiată care te poate vizita! Dacă nu ai chef de ieșit din casă, puteți să vă uitați la un film sau, pur și simplu, să stați la povești la un ceai.
La mulți ani!