miercuri, ianuarie 15, 2025
Home > Timp liber > La plimbare > Cum să-ți pregătești rulota pentru iarnă

Cum să-ți pregătești rulota pentru iarnă

Iarna nu e sezonul preferat al rulotiștilor. Cu toate acestea, în ultima vreme, din ce în ce mai multă lume alege să călătorească cu rulota chiar și în sezonul rece. Dacă ai de gând să pornești la drum pe vreme rea sau dacă urmează să-ți ții rulota parcată în fața casei la temperaturi scăzute, ar fi bine să te pregătești din timp pentru ceea ce urmează.

Zăpada și înghețul își pot lăsa amprenta asupra căsuței tale pe roți dacă nu ai grijă la câteva aspecte. Nu uita că regulile de întreținere ale unei rulote pe perioada iernii trebuie respectate chiar dacă nu pleci nicăieri.

Instalația de apă de apă a rulotei trebuie golită complet iarna

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci toamna, înainte să vină înghețul, este să golești instalația de apă. Orice altceva este important, dar mai puțin important! Dacă rămâne apă pe țevi și îngheață, gheața ar putea să spargă țevile sau să distrugă și componentele mai costisitoare ale instalației (de exemplu, boilerul). Trebuie deci să te asiguri că ai evacuat toată apa – pentru asta pornește toate robinetele și vezi dacă mai picură ceva. Nu uita de apa rămasă pe cordonul dușului (să nu-l ții încolăcit, că adună apă – ține-l cu capul în jos) și nici de apa din rezervorul toaletei.

Buteliile cu gaz sunt în siguranță și la rece, dar nu chiar foarte rece

Dacă vrei, poți să lași butelii cu gaz depozitate în compartimentul special amenajat pentru asta. E bine să le protejezi, totuși. Să închizi bine robinetul și, dacă ai unde, să le stochezi la temperaturi peste 0 grade. Dacă nu ai unde, nu-ți fă griji, la primăvară vei putea folosi fără probleme butelia (mai multe explicații în limba engleză, aici »)

Bateriile rulotei trebuie ferite de frig

Bateriile trebuie încărcate de mai multe ori de-a lungul iernii. Dacă sunt lăsate să se descarce complet, se scurtează viața bateriei. Dacă nu mai miști rulota până la primăvară, ia bateria în casă, ține-o la loc uscat și răcoros (în cămară), și verific-o din când în când.

Cauciucurile rulotei

Dacă ții rulota nemișcată toată iarna (și vara, ai ales dacă le ții neprotejate de soare și „se coc”), vor apărea crăpături pe marginea cauciucurilor. Soluția este să mai miști rulota din când în când și să nu lași toată presiunea să apese pe același punct luni de zile.

Tapițeria ridicată și dulăpioarele interioare deschise

Ideal ar fi să îți ții tapițeria în casă sau într-o magazie, într-un loc ferit de umezeală. De asemenea, orice mobilier de interior care se poate desface ușor sau care e deja portabil ar trebui ținut într-un loc încălzit și uscat. Dacă nu ai unde, atunci ridică toate pernele rulotei în poziție verticală, astfel încât aerul să circule pe suprafețe cât mai mari. De asemenea, să lași deschise ușile de la compartimentele interioare, ca să permiți ventilarea. În rulotă poți lăsa un dezumidificator pe care să-l golești periodic (și să-i schimbi piatra), iar în compartimente și în spațiile mici poți lăsa punguțe cu biluțe absorbante contra umezelii (silicagel).

Sunt opinii conform cărora rulota trebuie încălzită ocazional pe timpul iernii, pentru a usca interiorul în cazul în care se adună umezeală. Nu putem să garantăm pentru soluția asta, dar dacă vrei s-o încerci, ține cont că dacă vei sta înăuntru (și vei respira și vei găti) vei produce condens (care este tot umezeală).

Frigiderul rulotei nu se ține închis!

Înainte de venirea iernii, ar fi indicat să faci o curățenie generală în rulotă, insistând asupra frigiderului. Dacă adaugi bicarbonat de sodiu în apa cu care speli frigiderul, poți preveni formarea bacteriilor în perioada de nefolosință. Ca să eviți mucegaiul și mirosurile ciudate, lasă ușile frigiderului deschise.

Husa pentru rulotă

Poți să îți acoperi rulota cu o husă exterioară (de dimensiune universală sau făcută după dimensiunile rulotei), care o va feri de frunzele căzute, de zăpadă și chiar de dejecțiile porumbeilor sau ale altor păsări (care atacă învelișul rulotei). E bine să cureți bine rulota înainte să așterni husa peste ea. Sfatul nostru este să eviți prelatele de plastic (sau de rafie) care fâlfâie în vânt și se și coc rapid, apoi se destramă. În schimb, să folosești prelată sau husă făcută dintr-un material care respiră.

Asigurarea rulotei împotriva furtului

Există o multitudine de încuietori, trackere, sisteme de alarmă și sisteme de siguranță (pe care le poți aplica pe roți și pe proțap) dar la fel de important este și să ai grijă și la ce lași înauntru. Spre exemplu, ai putea să scoți media playerul și să-l iei acasă cu tine, împreună cu orice alte obiecte de valoare. Lasă geamurile neacoperite de perdele sau de jaluzele – dacă hoțul vede că nu are ce fura din interior, nu va face efortul să spargă rulota. În plus, așa protejezi arcurile sensibile de la jaluzele.

Unde poți ține rulota pe timpul iernii

Prima opțiune este să îți ții rulota în fața casei, fiindcă poți să ai acces la ea și să o supraveghezi zi de zi. Partea proastă este că atunci când pleci în călătorie, hoții își pot da seama că nu mai e nimeni acasă. Partea și mai proastă e că, adesea, locurile de parcare în orașe sunt o problemă și îți pui în cap vecinii dacă lași ditamai baraca pe trei locuri de parcare.

O altă opțiune este să folosești o parcare specială pentru rulote, ținând cont de nenumăratele avantaje oferite de firmele care adăpostesc rulote pe perioada iernii sau în tot timpul anului – cum ar fi supravegherea cu camere video, pază, gard, controlul persoanelor care au acces în perimetru etc. Partea proastă este că toate aceste servicii costă, și nu puțin (iar locurile sunt limitate).

Ultima opțiune este să-ți lași rulota la țară, dacă ai posibilitatea. Nu te va costa nimic dacă stă parcată în curtea rudelor tale, dar nici nu ai garanția că cei care locuiesc acolo o vor păzi la fel de bine cum ai face-o tu sau o firmă specializată. În acest caz, te bazezi pe antifurtul de pe roată, cel de pe proțap și GPS tracker-ul montat discret în rulotă.

Referințe: outandaboutlive.co.uk