vineri, noiembrie 15, 2024
Home > Diverse > Cum separi (complet?) timpul liber de timpul de muncă

Cum separi (complet?) timpul liber de timpul de muncă

În ultima vreme timpul liber ne este din ce în ce mai fragmentat de intruziuni legate de muncă, în cele mai nepotrivite momente.

E foarte neplăcut să primești un WhatsApp cu chestii legate de lucru fix când zaci duminică seara pe canapea cu un pahar de roșu sec, binging pe Netflix cu doar câteva ore de relaxare rămase înainte de încă o zi de luni! Și, pe lângă că e neplăcut, nici sănătos nu este; fiecare intruziune care îți adaugă ceva pe lista de chestii de ținut minte și de rezolvat într-un moment în care creierul își permitea să se relaxeze, te stresează. Stresul continuu afectează negativ sănătatea, iar organismul este afectat nu doar psihologic, ci și fiziologic. Oamenii stresați sunt iritabili și deprimați, suferă de burnout, dar au și imunitatea scăzută și se îmbolnăvesc des. Nu vrei așa ceva.

Cum elimini stresorii legați de muncă din timpul tău liber?

Tot ce trebuie să faci este să mergi la sursa problemei, adică să vezi cum apar intruziunile. Iar poarta de intrare pentru intruziuni este smartphone-ul tău. Așadar, soluția este să împiedici în timpul tău liber comunicarea între tine și cei care îți pun chestii de lucru pe agendă.

Mesajele și notificările enervante în timpul liber

Cele mai enervante intruziuni sunt mesajele pe Facebook Messenger sau WhatsApp. Pe Skype sau Viber poate un pic mai puțin, dar tot enervant.

Pentru a scăpa de asta, trebuie întâi să-ți faci clar cunoscute orele de program și să subliniezi că în timpul liber nu răspunzi la solicitări de serviciu. În felul ăsta, cine are bun simț va înțelege că nu e OK să te contacteze cu chestiuni legate de muncă seara sau în weekend sau când ai anunțat că ești în concediu, chiar dacă te „vede” online.

Vor rămâne astfel doar cei care nu-ți cunosc programul și cei care nu se gândesc că un mesaj cu chestiuni de lucru sâmbătă la ora 13 e logic să te prindă la prânz cu familia sau în parc sau la munte, pe vreo potecă. Pentru cei ca ei trebuie fie să folosești două telefoane / cartele SIM, și să-ți faci un reflex să lași la muncă telefonul de muncă sau să scoți / inactivezi SIM-ul de serviciu, fie să închizi notificările de la programele de chat instant, cu riscul să nu vezi la timp mesajele de la prieteni. Cu metoda închiderii notificărilor avantajul este că verifici tu mesajele din când în când, dar nu te mai întrerupe nimeni din ceea ce faci. Iar când verifici mesajele în timpul liber, nu te sfii să dai cu „seen” și să nu zici nimic până când nu ești iar la muncă. Iar dacă vrei să nu uiți totuși solicitarea de serviciu, îți poți trimite mesajul pe mail, să-l vezi când ești iar „în modul work”.

Dacă totuși vrei notificări de la prieteni, dă „mute” la toate celelalte și folosește cu ei o aplicație de mesagerie mai puțin mainstream decât Facebook Messenger sau WhatsApp. De exemplu, Snowden zice că Signal este o aplicație OK (și e și open source, deci cei care vor pot verifica imediat dacă face ce promite că face). Descarcă deci Signal pentru Android sau iOS și păstrează aplicația asta doar pentru un grup selectat de persoane. Sau, dacă nu vrei o aplicație care vrea numărul tău de telefon și acces la contacte, încearcă Wickr Me (ia-l de aici, pentru Android sau iOS).

Mailuri enervante în timpul liber

Unii dintre noi își setează mailul de serviciu pe telefon. Noi nu sfătuim pe nimeni să facă asta, pentru că mailurile nu știu că e seară sau weekend și vor sosi ca și mesajele, când are expeditorul chef să le dea „send”. În plus, mailurile care vin pe telefon sunt în sistem IMAP, care ține mailurile pe server și mănâncă spațiu degeaba (iar spațiul pe un server costă). Cel mai sănătos este să scapi imediat de mailurile pe telefon și să accesezi căsuța poștală din webmail (adică din browserul telefonului) când vrei tu, nu când se trezește careva să-ți scrie că vrea să-i lucrezi ceva. Setează serverul să păstreze mesajele timp de 30 de zile (și descarcă-le oricum în laptop sau desktop, și nu uita să faci backup periodic) și, în felul ăsta, nu te bâzâie nimeni cu chestiuni de muncă în timpul tău liber.

Cum gestionezi urgențele?

Sunt rare, din fericire, dar cine are o urgență și te contactează pe WhatsApp în loc să te sune nu are, de fapt, nicio urgență. Urgențele le vei primi prin telefon sau poate prin SMS (ai observat că nu prea folosește nimeni SMS-ul ca metodă de contact decât pentru chestii oficiale sau mai serioase, deși avem toți sute de SMS-uri gratuite incluse în abonamente). E posibil să nu afli la timp de ceva urgent, dar decât să te bată toți la cap zile la rând, care cum are chef, mai bine îți asumi să nu răspunzi la timp la o urgență o dată.