sâmbătă, aprilie 27, 2024
Home > Diverse > De ce nu ne facem poze frumoase?

De ce nu ne facem poze frumoase?

Selfie sau fotografie de portret facuta la fotograf

Dacă ar fi să începem articolul ăsta clasic, ca pe o compunere de a patra, am spune că fotografiile sunt o modalitate minunată de a captura momente speciale și de a păstra amintiri de neuitat. Am putea spune și o platitudine (adevărată, de atfel), cum că, odată cu evoluția tehnologiei, telefoanele inteligente au devenit instrumente accesibile și puternice pentru fotografiere… mai bine zis, toți ne-am trezit că avem în buzunar sau lipit, literalmente, de mână, un gizmo care face poze bune. Dar bune! Așa că, deși destui fotografi profesioniști oferă experiență (legată de lumină, pozițiile avantajoase și nu numai), precum și – hai să recunoaștem –  o calitate net superioară a imaginilor, mulți dintre noi încă preferăm să facem poze cu telefonul.

Și problema nu e neapărat asta, dar chiar nu prea ne ies poze prea frumoase.

E adevărat că:

  1. Să faci o poză cu telefonul când ai nevoie de una înseamnă și conveniență, și accesibilitate: telefoanele sunt mereu la îndemână. Nu este nevoie să ne programăm la o ședință foto de portret sau să căutăm un fotograf disponibil. Putem captura momente spontane în orice moment și în orice loc. Da, din păcate chiar și seara, la lumina unei lămpi chioare, pe canapea.
  2. Ni se pare că așa avem mai mult control asupra imaginilor: fotografierea cu telefonul ne oferă aparent un control total asupra procesului de capturare a imaginilor și, mai ales – credem noi – asupra rezultatului. Putem experimenta cu diverse setări, filtre și tehnici de editare, fără a depinde de interpretarea sau stilul unui fotograf profesionist. Ne putem exprima creativitatea și putem obține exact rezultatul dorit. Doar că, adesea, nu e chiar ce trebuie.
  3. Putem să punem poza imediat pe rețelele sociale: asta ne oferă satisfacție și o senzație de validare, că toată lumea pune imediat inimioare și floricele și unii mai și scriu comentarii de apreciere. Acum ce-ai vrea să facă? Să-ți strice sufletul spunându-ți că în realitate nu ai gușă, că nu ți se văd ochii prea bine sau că, pur și simplu, unghiul și lumina sunt absolut îngrozitoare? Nimeni n-o să facă așa ceva, așa că o să pună inimioară și o să dea repede scroll.

  4. Dacă îți faci poze cu telefonul nu te costă nimic. Angajarea unui fotograf profesionist poate fi costisitoare, în special pentru sesiuni foto elaborate sau evenimente speciale. Folosind telefonul pentru fotografiere, economisim bani și ne bucurăm că putem utiliza resursele financiare în alte moduri. Dar oare nu ne costă nimic? Una e să ai pe profil poze profesioniste, care comunică faptul că ai grijă de imaginea ta și îți merge bine, și alta e să se vadă colțul canapelei pe care își ascute ghearele pisica.
  5. Avem (uneori prea multă) încredere în cunoștințele și abilitățile noastre. Mulți dintre noi avem încredere în propriile noastre abilități de fotografiere cu telefonul. Ne-am dezvoltat competențele în timp, am experimentat și am învățat din greșeli. Ne simțim confortabil și avem încredere că putem obține imagini de calitate, fără a apela la un fotograf profesionist. Uneori este așa, alteori ba, problema e că nu știm întotdeauna ce limite reale avem.

Când miza nu e mare sau când chiar nu ne pasă prea mult să avem fotografii bune, cu telefonul rezolvăm treaba. Pentru anumite ocazii sau proiecte speciale însă, și, mai ales, pentru profesioniști, un fotograf care asta face zi cu zi poate oferi cunoștințe, abilități și experiență care să ducă la imagini deosebite și de calitate superioară.

Oricum ar fi, important este să ne bucurăm de procesul de capturare a momentelor și să păstrăm amintiri, dar ideal ar fica pozele să fie și frumoase.

P.S. Poza care ilustrează articolul e dubioasă pentru că e făcută rapid cu Stable Diffusion.