luni, decembrie 2, 2024
Home > Timp liber > La plimbare > Drumurile Bulgariei

Drumurile Bulgariei

A venit rândul Bulgariei ca destinație așa, în general. Am tot auzit atâtea despre Bulgaria, că trebuia s-o luăm un pic pe drumurile ei, să vedem dacă e adevărat ce se spune: prin țara asta se circulă repede până și vara, sunt drumuri bunicele și radare semnalizate peste tot, nema problema!

Taxe

Taxa de pod

Depinde pe unde o iei. Dacă intri prin Giurgiu – Ruse, trebuie să treci peste Dunăre pe Podul Prieteniei, unde taxa pentru autoturism este de 14 lei la ieșirea din România și 2 euro sau 4 leva, la alegere, la ieșirea din Bulgaria, adică la întoarcere. Atenție, dacă nu ai 2 euro sau 4 leva, va trebui să te întorci și să faci rost (este o cabină pe un colț în intersecția mare cu giratoriu care duce către vamă, pe care scrie EXCHANGE) sau să plătești ceva în plus moșulețului care cu asta se ocupă exact înainte de trecerea pe sub portalurile vămii, adică înainte de cotrolul actelor.

Vinetka (adică vinieta bulgărească)

Dacă mergi doar la Ruse, nu mai e nevoie de vinietă. Vinetka se plătește doar dacă vrei să circuli pe drumurile patriei bulgarilor. Poți plăti pe o săptămână (minim – e vreo 40 de lei) sau pe un an (200 de lei). Rentează pe un an dacă ești genul plimbăreț. Găsești vinietă imediat ce treci de vamă, e plin acolo de tonete care asta fac – sau poți lua vinieta electronică online, cu plată frumos cu cardul, de pe BGToll.bg – intră pe link cu Chrome și alege opțiunea de traducere, asta dacă nu te descurci cu limba bulgară. Și e mai simplu așa, pentru că nu știm cum e dacă intri noaptea – cert e că, atunci când am intrat pe la Vama Veche, era foarte dimineață și nu era nimic deschis, era pustiu. Era pustiu și pe drumuri, ne-am simțit ca într-o distopie post-apocaliptică până pe la 8 dimineața, când s-au mai animat drumurile.

Adevăr

Drumurile Bulgariei sunt acceptabile, destul de libere chiar și în sezon, ceea ce este destul de surprinzător, pentru că este țară de tranzit către Grecia.

Ca să testăm asta, noi am abordat Bulgaria din două direcții. Cel mai des am intrat în Bulgaria prin Giurgiu, după ce am trecut Podul Prieteniei. Am ales ruta asta din mai multe motive. O dată, că-i mai drept. Apoi, că la METRO din Ruse există ceva ce nu găsești decât arareori prin magazinele noastre: luteniță (adică ceea ce românul numește zacuscă, dar cu mai mulți ardei capia, și mult mai gustoasă). Pe urmă, pentru că mai des am avut treabă în centrul Bulgariei, decât pe la mare. Am intrat însă o dată și prin Vama Veche, și am străbătut Bulgaria pe lateral, pe drumurile de pe lângă litoral, până la Varna, când am cotit-o spre Veliko Târnovo.

În drumurile astea destule, am mers cel mai mult pe ceea ce la noi ar fi DN-uri și DJ-uri (posibil că și la ei sunt numite la fel), dar am prins și o bucățică de autostradă. Concluzia e că se merge bine prin Bulgaria!

Pentru că majoritatea drumurilor sunt mărginite direct de copaci, fără vreun spațiu între asfalt și vegetație (cum e la noi), iar copacii ăștia sunt șir compact și verde și neîntrerupt decât arareori, sentimentul e că mergi prin tunele verzi. Din când în când, poți opri în una din multele alveole presărate peste tot, că poate vrei să faci un pipi sau să iei ceva din portbagaj. Localitățile sunt peste tot scrise pe panouri (majoritatea vandalizate cu spray, dar la locul lor) atât în chirilic, cât și cu litere latine. Semnele rutiere cu text sunt traduse în engleză, și ne-a amuzat teribil îndemnul „Gear down„, plasat strategic, pe serpentine. Drept e că am văzut o mașină fumegând pe marginea drumului, poate nu folosise frâna de motor…

Provocări

Din loc în loc, bine că nu foarte des, au un fel de gâlme de-a lungul asfaltului, iar problema e că nu prea le poți vedea la timp. Dacă treci peste ele ca vitezomanul Gică, dai cu capul în tavanul mașinii. Foarte tare ca reminder că viteza mare nu e o chestie bună.

Nodurile rutiere sunt chiar aventură, pentru că se încâlcesc în ele drumurile de diverse dimensiuni, către diverse destinații. Noi ne-am învârtit fix de trei ori într-un astfel de nod, până am nimerit direcția bună.

Mituri

Se zice că să te ferești de poliția bulgară, că dacă te-a oprit, te-ai ars. Nu e chiar așa, din ce am văzut și aflat de la cei care locuiesc în Bulgaria. Iar oamenii ăștia nu sunt numai bulagri, ci… de toate, de la britanici fugiți de țara lor și românii care se bucură la prețurile incredibile la propietăți prin sate uitate de lume și de vreme, la ruși care vin trei luni pe an, maximum posibil permis de Mama Rusia.

Polițiștii nu-s șpăgari, nu te opresc aiurea și sunt toți fit și tinerei. Radarele sunt semnalizate, camerele care citesc viniete, la fel. Dacă nu circuli ca un bezmetic sinucigaș, mai mult ca sigur nu te oprește nimeni.