luni, septembrie 16, 2024
Home > De mâncare > Dulceață de căpșuni românești

Dulceață de căpșuni românești

dulceata-de-capsuni-romanesti

Acum e momentul coacerii căpșunilor românești și știm cu toții ce înseamnă acest lucru… dulceață de căpșuni. 

În bucătăria oricărui român trebuie să se afle cel puțin un borcan de dulceață pentru vremurile de răsfăț. Poate într-o duminică vei avea poftă de clătite care ar merge perfect cu dulceață. Totuși, de ce să cumperi una cu conservanți de la magazin, când ai putea alege o dulceață 100% naturală chiar din cămara ta?

Încă din copilărie, vara dăm o mână de ajutor la pregătirea ei, iar iarna dăm iama în borcane – și ce repede se termină! 

Fie că intră în responsabilitatea ta prepararea dulceții de căpșuni, fie că doar le cumperi iar mai departe mama sau bunica se ocupă de rețetă, urmărește pașii și măsurătorile pentru o dulceață minunată făcută în casă.

Diferența dintre dulceață de căpșuni și gem

La dulceață se folosesc fructe întregi, care se introduc la momentul potrivit într-un sirop de zahăr, iar în  final o linguriță plină ar trebui să arate ca una, două căpșuni învelite într-un strat delicios de glazură. 

La gem se fierb fructele zdrobite direct în oala cu zahăr. Consistența finală ar trebui să fie vâscoasă, ca o pastă. 

Costurile pentru dulceață sunt mai ridicate, deoarece este nevoie de cel puțin un kilogram de zahăr la fiecare kilogram de fruct, însă timpul pentru preparare este mai redus decât în cazul gemului. 

Așadar, rămâne la latitudinea fiecăruia ce rețetă alege..

Ingrediente

  •   1 kg căpșuni
  •   1 kg zahăr tos
  •   200 ml apă rece
  •   ½ lămâie

Mod de preparare:

  1.     Se spală căpșunile cu grijă, să nu se zdrobească, și se curăță de codițe.
  2.     Într-o oală mare și spațioasă se pune la fiert zahărul umezit cu apă și zeama de lămâie, până începe să scadă. Atenție, să nu se ardă! Dacă prinde culoare maronie înseamnă că zahărul s-a caramelizat. Atunci mai bine faci o cremă de zahăr ars în loc de dulceață…
  3.     Se testează consistența siropului de zahăr astfel: se picură pe o farfurie rece, iar dacă se formează “stropi de rouă” lipicioși, atunci este gata.
  4.     Se adaugă căpșunile în oală și se amestecă ușor.
  5.     Între timp, se adună spuma formată la suprafață.
  6.     Se mai lasă la fiert 10 minute din momentul adăugării căpșunilor.
  7.     Se stinge focul și se acoperă cu un prosop de bucătărie umed (udat și ușor stors), până când dulceața se răcește. 

Ultimul și cel mai important dintre pași este să fie savurat cu plăcere!