Mergeți des la narghilea și vedeți constant tablouri cu elefanți? Sau aveți prin casă o statuetă cu acest animal, dar poate nu știți exact ce beneficii aduce? Ei bine, elefantul este un simbol al puterii regale, al înțelepciunii și al prosperității. Așezat în funcție de regulile Feng-Shui, se crede că elefantul aduce noroc, fertilitate, bogăție și smerenie în casa și viața fiecăruia.
Puțină istorie
Hai să călătorim în timp în Asia vremurilor de mult apuse. Dintotdeauna, elefantul a fost considerat un simbol al regalității, pentru că Indra, Zeul Ceresc, era văzut încălecând pe acesta. În budism, capul de elefant este întruchiparea lui Ganesha, Zeul Cunoașterii. El este alfa și omega, tot ceea ce este pur și perfect. Se crede că însuși Buddha a fost creat dintr-un mic elefănțel de către zeița Maya. O legendă spune povestea unui om care a ajutat un elefant rănit, iar în schimb a primit fildeșul său ca recunoștință. Deci, am înțeles de unde vine popularitatea și pozitivitatea elefantului.
În Kerala (India) există un Palat al Elefanților lângă templul Guruvayur care deține peste 60 de exemplare minunate. În Jaipur (India) are loc Festivalul Elefanților în luna martie a fiecărui an, în care aceștia sunt îmbrăcați cu centuri, coliere și plăci din aur, poartă în spate statui ale diferitelor zeități și defilează prin oraș. Este premiat elefantul cel mai bine îmbrăcat și cel mai viu colorat.
În numeroase culturi asiatice, elefantul este considerat un animal sfânt. Chiar și în chineză, pronunțarea cuvântului este “Hsiang”, cu semnificația de prosperitate și bogăție. În mod specific, chinezii consideră că elefantul alb, care își ține trompa în sus aduce mare noroc, înțelepciune și bogății.
Aranjarea statuetelor
Filosofia Feng-Shui provine din China Antică și este practica de aranjare a lucrurilor pentru a crea armonie între om și mediul înconjurător. “Feng-Shui” se traduce prin “Vânt-Apă”, despre care se crede că direcționează fluxul de energie. În funcție de camera sau locul în care plasăm statueta elefantului, practicienii Feng-Shui ne explică posibilele beneficii pe care le-ar putea avea.
În afara casei
Se consideră că un elefant plasat în afara casei poate aduce protecție și siguranță. El ar fi gardianul familiei, care împiedică energia pozitivă să iasă în afara casei. Trunchiul ridicat al elefantului poate aduce noroc și binecuvântări. Ganesha, zeul indian cu cap de elefant, era denumit și Dumnezeul norocului.
Dormitor
Statueta elefantului din dormitor ar putea încuraja dragostea, loialitatea și fertilitatea dintre cei doi parteneri. Elefantul reacționează calm în ipostaze amenințătoare și este un animal social. Urechile lui mari semnifică puterea de ascultare activă, care, transferată în cuplu, ar putea preveni sau micșora anumite conflicte.
Birou
Pentru prosperitate, avuție și înțelepciune, se consideră că elefantul cu trompa ridicată ar împrăștia această energie în toată casa, în special dacă se află pe biroul de lucru. Când elefantul apare deasupra unui stâlp, el simbolizează iluminarea. Înțelepciunea lui provine din ascultarea celorlalți și pe sine. El ne arată cât de important este să fim conștienți de propriile gânduri și sentimente, fără a acționa impulsiv.
Camera copiilor
Un decor în formă de elefant din camera copiilor le-ar putea stimula creativitatea, curiozitatea și dorința de învățătură. Ganesha, chiar Zeul Cunoașterii, este înfățișat cu cap de elefant și corp de om, fiindcă simbolizează începutul și sfârșitul, atotștiutorul.