Gătitul devine o joacă și o activitate distractivă pentru toți membrii familiei atunci când copiii sunt desemnați ajutoare de bucătar și se urmează câteva rețete simple pentru a fi create împreună.
Asociația SUPRA susține timpul petrecut alături de copii – este benefic pentru dezvoltarea lor emoțională armonioasă. Așa că, de ce să stai fără companie în bucătărie, cât timp copiii se joacă în altă cameră? Cheamă-i și pe ei să dea o mână de ajutor și gătește împreună cu copiii.
Desigur, trebuie să te pregătești pentru tot ce urmează: în bucătărie va fi haos. Va fi făină împrăștiată peste tot, teancul de vase murdare se va clădi în chiuvetă (sau, dacă ai noroc, în mașina de spălat vase), copiii vor fi agitați și vor avea în final hainele pătate. Dar te poți pregăti pentru toate acestea, iar satisfacția de a crea ceva împreună și amintirile care rămân sunt mult mai prețioase.
Iată încă niște rețete simple, numai bune de încercat cu copiii:
Microwave cake
Prăjiturile la microunde au făcut ocolul lumii pe internet cu un bun motiv. Sunt delicioase și gata în doar câteva minute. Adio cuptor preîncălzit și tăvi tapetate să nu se lipească ceva de ele (măcar de asta ne mai salvează hârtia de copt). Cuptorul cu microunde devine cel mai bun prieten al familiei, și este perfect în siguranță să fie folosit și de către copil (cu condiția să aibă la îndemână doar vase ce pot fi folosite la microunde).
(Dacă ați auzit că ar fi nociv, ei bine, puteți răsufla ușurați: potrivit OMS, cuptorul cu microunde este o modalitate sigură și simplă de a încălzi și găti alimente!)
Pentru o brioșă la microunde perfectă se amestecă într-o cană trei linguri de făină cu două linguri de zahăr. Ca alternativă la zahăr se poate folosi stevia pentru a îndulci prăjitura. Se adaugă o lingură de cacao, un praf de sare și o jumătate de linguriță praf de copt sau opțional bicarbonat de sodiu. Apoi, urmează ingredientele umede, pe care le adăugăm cu grijă. Aici e momentul maxim când pregătești această brioșă împreună cu copiii: se poate să iasă amestecul perfect din prima, ori (cel mai probabil) ne vom murdări până la coate. Într-un final reușim să punem un ou, trei linguri de lapte și două linguri de ulei, să amestecăm bine și să dăm cana la microunde între 3 și 4 minute pe MAX. Et voilà!
Senviș în chiflă
Nimic mai firesc decât să lăsăm copiii să facă ei singuri senvișurile, alegând dintre mai multe ingrediente. La final, ei își mănâncă propria operă de artă (probabil primim și noi câte ceva) și, ca bonus, scăpăm de mofturoși.
Într-o chiflă moale tăiată în două (astfel încât să avem după taiere o bază și un capac), se presară cașcaval ras și o felie sau două de șuncă de Praga. Se încălzește senvișul 30 de secunde în cuptorul cu microunde, timp în care senvișul se transformă într-o bunătate. Cașcavalul se topește, iar chifla devine moale și pufoasă. Se mai deschide o dată căpăcelul și se adaugă salată verde, eventual rucola și câteva rondele de ceapă.
Desigur, varianta mai puțin organizată este de a scoate tot din frigider ce poate fi folosit în senviș, iar copilul să își pună la încercare imaginația să creeze diverse combinații. Tot el va trebui să le încerce și să le dea o notă la final.
Overnight oats
Această rețetă este ideală pentru persoanele care își doresc un mic dejun delicios, dar nu sunt deloc matinale. Pentru cei care preferă să doarmă acea extra oră dimineața în loc să pregătească ceva bun, avem soluția perfectă.
Seara de dinainte are loc toată minunea. Se amestecă o jumătate de cană cu fulgi de ovăz împreună cu suficient lapte cât să îl acopere și un plic de zahăr vanilat. Se amestecă o banană tăiată feliuțe sau pisată, dacă se dorește un gust ușor dulce în toată compoziția dar fără a simți explicit gustul de banană. Se presară un pumn de stafide aurii, nuci românești bucățele sau pisate și o pișcătură de scorțișoară. Compoziția se îndulcește destul de la banană, care conține fructoză. Însă, se poate adăuga după gust zahăr, miere sau stevia. Se lasă la rece până dimineața, timp în care toate ingredientele se încheagă împreună, iar gusturile se combină.
Toate rețetele de mai sus sunt simple, deci sunt ideale de gătit împreună cu copiii, deoarece nu implică ustensile periculoase. Trebuie avut însă grijă când se manevrează cuptorul cu microunde, pentru că vasele se pot încălzi destul de tare.