marți, ianuarie 14, 2025
Home > Diverse > Întreținerea hainelor de lână

Întreținerea hainelor de lână

Cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla când te apuci să speli ceva de lână fără să știi ce faci este ca ăla micu’ să aibă ceva nou de îmbrăcat. Cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla este să nu ai copii, și deci să nu ai ce să mai faci cu îmbrăcămintea strâmtată.

Lâna e un material prețios și pretențios. O delicatesă pentru molii, călduroasă și plăcută la purtat (mai ales când e frig tare), lâna e adesea evitată, din teama de a nu o strica la spălare.  Totuși, întreținerea corectă a unei piese de îmbrăcăminte din lână este destul de ușoară, cu condiția să știi exact câteva mici secrete:

Măsurile anterioare

Notează câteva cote (lățimea la umeri, lungimea mânecilor etc) înainte de spălare. Cânde vei pune haina la uscat, o vei întinde manual, cu grijă, ca să aibă din nou măsurile respective.

Temperatura

Niciodată nu depăși 30° când speli ceva de lână. Apa trebuie să fie călâie, cât să nu fie rece. Și nici uscarea nu se face la cald! Nu uscăm niciodată lâna pe calorifer sau în apropierea unei surse de căldură, pentru că se va strânge și va deveni imposibil de salvat.

Detergentul

Nu toți detergenții sunt buni pentru lână – alege din magazin unul care să fie special pentru așa ceva, dacă nu vrei să te alegi cu un plovăr aspru sau o căciulă înțepătoare. În plus, pentru cele mai bune rezultate, detergentul trebuie dizolvat întâi bine în apa de spălat.

Prevenirea deformărilor hainelor de lână

Lâna trebuie spălată manual, prin presare ușoară, cu mișcări care să nu forțeze fibra să se întindă prea mult. Dacă tragem de piesa de îmbrăcăminte din lână în timpul spălării, riscăm să o transformăm permanent în ceva ce nu poate fi purtat. Dacă frecăm materialul, se va scămoșa, ceea ce iar nu e de dorit. Chiar dacă mașina de spălat are program pentru lână, nu merită să riști! De mână e mai bine.

Clătirea hainelor de lână

În timpul spălării sunt necesare câteva clătiri. Clătirea se face cu mare atenție, prin rularea materialului într-un sul și apoi derulare și reîmbibare cu apă curată sau prin împachetare succesivă (împăturire) și presare ușoară. Nu umple cădița sau ligheanul cu apă curată pentru clătire sub jet direct de apă, pentru că presiunea apei poate deforma materialul. Folosește dușul sau pune palma sub jetul de apă, ca să se disperseze și să cadă cu presiune mai mică peste haina ta de lână.

Stoarcerea și uscarea hainelor de lână

Stoarcerea se face ca la clătire, prin presarea materialului, rularea acestuia sau împachetare și presare.
Uscarea se face și ea cu grijă pentru a nu întinde fibrele de lână. Niciodată nu atârnăm în niciun fel ceva de lână la uscat, pentru că se va alungi inestetic și va ajunge culcuș pentru pisică sau direct la gunoi. Lâna se usucă culcată pe masă sau pe altă suprafață pe care poate fi întinsă. Vom pune un prosop (curat și alb, ca să nu-ți coloreze haina proaspăt spălată) pe o masă sau pe altă suprafață suficientă pentru ce avem de uscat, apoi vom pune deasupra haina de lână și le vom rula împreună, apăsând în așa fel încât prosopul să se îmbibe cu excesul de apă. Când nu mai mustește de apă, haina se poate întinde (în forma pe care trebuie s-o aibă uscată și la dimensiunile notate înainte de spălare) pe un alt prosop uscat, pe uscătorul de rufe sau pe masă, caz în care va trebui întoarsă cu grijă de pe o parte pe alta la un moment dat și reașezată, ca să se usuce uniform.