Te roade un dor de o plimbare la Londra, dar n-ai vreme nici de un city break? Ai măcar o oră liniștită într-o dimineață de weekend? Bun. Se rezolvă și cu dorul, pentru că poți să-ți prepari, ca orice orășean ocupat, un mic dejun englezesc. Și poate să-ți iasă chiar mai gustos decât la mama lui, a londonezului, dacă-l faci cu ingrediente ca la mamaia noastră.
Ce înseamnă un mic dejun englezesc?
Răspunsul este unul singur și este foarte simplu: proteină!
Englezii au un obicei bun, și anume acela că dimineața, înainte să se apuce de treburile zilnice, se alimentează bine – să le țină saț mâncarea până mult după amiază (când vine vremea de fish&chips, dar asta e altă mâncare de pește). Așa că englezul e prevăzător și amestecă în farfurie cam tot ce găsește prin frigider și în cămară, cu condiția să fie gras, gustos și sățios: cârnați prăjiți, bacon, iahnie de fasole și un ou-ochi deasupra. Gata micul dejun englezesc!
Dar ce te faci dacă nu ești pe meleagurile britanice? Te descurci cu ce ai.
Mic dejun englezesc, dar cu produse tradiționale românești
N-o să te urci în avion să pleci la Londra, dar poți să folosești produse pe care le ai sigur la îndemână și să faci un fel de fusion:
- Cârnați de casă afumați, prăjiți în tigaie.
- Coastă de porc afumată, feliată fin și prăjită în tigaie sau felii fine de ciolan de porc dezosat, prăjite în tigaie.
- zacuscă de fasole (nu zacuscă obișnuită) sau iahnie rămasă de cu seara trecută; la nevoie, merge și o conservă de fasole în sos tomat, dar asta trebuie pusă cu o mână de ceapă tocată călită în untura lăsată de cârnați, apoi trebuie dreasă cu cimbru, să capete gust, și lăsată să fiarbă o țâră;
- un ou-ochi.
Și, dacă la toate astea simți nevoia să tingi cu ceva în sos, merge, desigur, niște pâine de casă după rețeta de pe ReteteleManuelei.ro, numai bună de savurat dimineața.