Ai mers vreodată pănă în Băneasa, doar ca să mănânci chifteluțe suedeze cu piure, gem de merișoare și sos gravy?
Ei bine, dacă vrei să te bucuri și acasă de această rețetă delicioasă, tot ce trebuie să faci este să urmezi rețeta de mai jos. Vei obține chifteluțe proaspete, chiar mai pufoase și mai gustoase decât cele congelate de la Ikea. Iar costurile de acasă vor fi mai mici decât la restaurant.
Rezultatele sunt garantate, cu condiția să respecți ingredientele. De aceea trebuie să te avertizăm – dacă vrei ca gustul chiftelelor făcute de tine să fie chiar ca la Ikea, ar fi indicat să nu folosești alte condimente decât cele recomandate aici.
Timp de preparare | 40 minute |
Portii |
porții
|
- 300 grame carne tocată de vițel
- 100 grame pesmet
- 30 ml apă plată
- 1 buc gălbenuș de ou
- 1 buc ceapă
- 1 praf de piper
- 1 praf de sare
- 1 linguriță de nucșoară
- ½ linguriță de ienibahar
- 50 grame făină
- 3 buc cartofi
- ½ lingură de unt
- 3 lingurițe gem bio de afine
- 50 ml smântână grasă
- 300 ml apă plată
- 1 plic plic de praf pentru sosul de chiftele se găsește la magazinul de delicatese Ikea
Ingrediente
|
|
- Mai întâi se va pregăti carnea pentru chiftele. Primul pas este să se hidrateze pesmetul (pesmetul se înmoaie în apă). Acesta se udă așa încât să rămână consistent, nu să se acopere cu apă ca la o supă.
- Se pisează bobițele de ienibahar, ca să fie mai mărunțite.
- Se amestecă pesmetul cu ceapa tăiată cubulețe și cu carnea de vițel, la care se adaugă un gălbenuș de ou, piperul, nucșoara, ienibaharul și sarea.
- Se formează niște găluști rotunde mititele (udați mâinile cu apă, ca să nu se lipească) și se rostogolesc prin făină, în strat subțire. Așa vor deveni crocante.
- Chifteluțele se prăjesc în tigaie cu ulei pe toate părțile, până când prind o crustă aurie și se scot pe un șervețel absorbant de bucătărie.
- Piureul de cartofi se face din 3 cartofi tăiați cubulețe, care se fierb cu sare timp de 15 – 20 minute, până când se înmoaie. Când s-au fiert, se scurg de apă și se adaugă un praf de sare și ½ lingură de unt și se strivesc. Pentru a obține un piure fin și pufos, compoziția poate fi trecută prin blender la final.
- Sosul pentru chiftele se face respectând instrucțiunile de pe ambalaj însă noi am făcut o modificare – am pus praful și smântâna în apă rece, amestecând continuu, ca să evităm cocoloașele. Chiar dacă pare prea lichid la început, sosul se va închega pe măsură ce se încălzește.
- Chiftelele se servesc alături de piure și sos și, dacă îți place, cu dulceață alături.
Nouă ne place să servim chifteluțele cu castraveți murați. Contrastul dintre gustul dulce al dulceții și gustul acru al castraveților e interesant.
La Ikea chiteluțele se servesc cu gem de merișoare – și acesta e disponibil la magazinul lor de delicatese. Noi am folosit gem bio de afine, pentru că-l aveam deja în casă și pentru că ne place culoarea mov intens în farfurie. Poftă bună!