luni, decembrie 2, 2024
Home > Reteta > Griș cu lapte de alune de pădure

Griș cu lapte de alune de pădure

Mulți dintre noi mănâncă nesănătos măcar din când în când, însă cea mai nesănătoasă categorie de alimente este cea a dulciurilor deja preparate – cum ar fi ciocolata, napolitanele, biscuiții cu cremă etc. Pe acestea le cumpărăm din impuls de la supermarket când avem poftă de ceva dulce și nu știm să facem prăjituri de casă sau nu avem timp de pierdut în bucătărie.

Pentru cei care se lasă ispitiți de rafturile cu dulciuri pline de zahăr în exces, E-uri și conservanți, am născocit o rețetă rapidă, ușor de făcut și cel mai important – foarte sănătoasă, la care vor pofti… veverițele.

La baza acestui desert se află grișul cu lapte clasic, pe care îl primeam în copilărie de la mama sau de la bunica, fie simplu, fie cu dulceață. Însă, de data aceasta, vom adapta ingredientele pentru a obține o variantă diferită (fără lapte de vacă), pe care o vor aprecia copiii și părinții deopotrivă.

Imprima reteta
Griș cu lapte de alune de pădure
Varianta vegană, mai nutritivă și mai benefică pentru organism a grișului cu lapte, pe care o vor aprecia copiii, părinții și... veverițele.
Categorie Deserturi, Mic dejun
Specific Dietetic, Vegan
Timp de preparare 20 minute
Timp de gatire 15 minute
Portii
Ingrediente
Categorie Deserturi, Mic dejun
Specific Dietetic, Vegan
Timp de preparare 20 minute
Timp de gatire 15 minute
Portii
Ingrediente
Etape
  1. Mai întâi se pun toate ingredientele (cu excepția alunelor de pădure și a dulceții) într-o cratiță, înainte să pornim focul. Deși am întâlnit și rețete care sugerau să se adauge grișul în ploaie când laptele deja fierbe, noi am optat să punem toate ingredientele de la început, pentru că este mai simplu și pentru a preveni cocoloașele.
  2. După ce au fost puse toate ingredientele în cratiță, se dă drumul la foc (alegeți ochiul cel mai mic al aragazului și porniți focul pe intensitate medie – în acest fel nu se va arde grișul). Trebuie să amestecați continuu și să nu vă lasați păcăliți dacă vi se pare că durează prea mult să se îngroașe. Dacă plecați câteva minute din fața aragazului puteți avea surpriza că grișul s-a îngroșat (și s-a lipit) imediat, așa că amestecați în continuare, până se atinge constistența dorită.
  3. Orientativ - recomandăm să mai țineți grișul pe foc încă puțin după ce prinde consistența unei supe cremă. Este indicat să mai amestecați și după ce ați stins focul, până când grișul se răcește un pic. Se va întări și mai mult pe măsură ce se răcește.
  4. Se servește cu dulceață, la care puteți adăuga alune de pădure sau migdale, dacă ați optat pentru laptele de migdale ca ingredient de bază. Vă recomandăm dulcețurile bio, care se găsesc uneori și în varianta light, cu mai puține calorii.
Notitele retetei

Am ales laptele de alune de pădure pentru cei care țin post, pentru vegani și vegetarieni, și ca să evităm efectele neplăcute pe care laptele de vacă le poate cauza celor cu intoleranță la lactoză sau, în cazul în care sursa laptelui nu este cunoscută și sigură, ingerarea de antibiotice și hormoni cu care a fost tratat animalul etc. Dacă doriți, puteți opta pentru alte tipuri de lapte vegetal, precum cel de soia, orez sau chiar lapte din migdale, după prefeințe.

Poate fi servit la micul dejun sau ca desert. Yum yum!

Partajeaza reteta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la FixAsa.ro, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: