Când am gustat prima oară minunăția asta de brânză marinată în ulei de măsline, ne era o foame de lup. Băusem doar o câte o cafea de dimineață, în niște ceșcuțe micuțe, cât niște degetare, și, în rest, muncă. Muncă fizică, din aia care face foame. Pe la amiază am primit câte un colț mare și proaspăt de pâine pe vatră și un borcan în care erau cubulețe de brânză telemea de capră, marinate cu mirodenii, în ulei grecesc de măsline. În acel moment am știut că trebuie să facem și noi acasă o rețetă asemănătoare.
Această conservă-specialitate-gustare este o adaptare după o rețetă tradițională grecească, folosită pentru conservarea și aromarea brânzei feta. Noi am făcut-o cu telemea neaoșă de oi, dar cea mai bună este cu brânză de capră (noi luăm brânza de capră tocmai din Bulgaria, de la prietenii noștri români, fugiți de haosul urban bucureștean în căutarea vieții simple, la sat).
Timp de preparare | 15 minute |
Timp de asteptare | 3 săptămâni |
Portii |
borcane mici
|
Ingrediente
- 400 g brânză de capră sau telemea de oi
- 200 ml ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță coriandru pisat
- 1 linguriță oregano uscat sau 2 linguri oregano proaspăt, tocat
- 3 foi dafin câte una în fiecare borcănel
- 1 cățel usturoi pisat
- 30 boabe piper (nu fix, dar cam 30) - pisate grosier (sfărmate)
- 1 praf sare NUMAI DACĂ brânza nu este suficient de sărată
Ingrediente
|
|
Etape
- Se taie brânza cubulețe cât de mici posibil, ideal fiind să nu se sfărâme, ci să rămână bucăți de brânză și mai mari, dar și mai mici. Se adaugă puțin ulei de măsline și se amestecă.
- Se pune ulei de măsline în piuă și se pisează coriandrul împreună cu usturoiul și piperul boabe, apoi se adaugă oregano tocat și se amestecă totul cu brânza.
- Se pune puțin ulei de măsline cam de un deget în fiecare borcan, apoi se înghesuie compoziția în borcane, în așa fel încât să fie spații cât mai mici rămase goale între bucățelele de brânză. Se toarnă din când în când ulei, ca să nu cumva să rămână goluri cu aer. La sfârșit, se toarnă restul de ulei deasupra și se pun capacele. Se lasă trei săptămâni la marinat la loc răcoros și uscat (în cămară).
Notitele retetei
Este extraordinar cu pâine de casă sau pâine coaptă pe vatră sau pâine cu maia. Ca mic dejun, ca gustare rapidă, ca delicatesă de pus pe masă când ai musafiri.
Poftă bună!!!
Partajeaza reteta