luni, decembrie 2, 2024
Home > Reteta > Plăcintă cu brânză maturată

Plăcintă cu brânză maturată

Plăcintă cu brânză maturată

Dacă îți place brânza maturată, știi deja că trebuie să aibă gustul pe care ți-l amintești din vacanțele copilăriei la bunici. Tot din verile petrecute la ei sigur ți-e dor de mirosul îmbietor de plăcintă proaspătă cu brânză sărată, pe care s-o mănânci cu poftă, generos mânjită cu smântână groasă și rece.

Sunt zeci de rețete de plăcintă cu brânză maturată sărată, dar multe dintre ele folosesc scurtături de orășeni fără tihnă – ba sunt cu foi de plăcintă congelate, ba sugerează telemeaua din supermarket. Poate că e vremea să ai curaj să încerci să faci plăcinta asta cu brânză maturată, făcută așa cum o făcea mamaie, cu foaie simplă, făcută cu doar cinci ingrediente pe care le ai în casă mereu, pusă fără fasoane în tavă, tradițional, dedesubtul și deasupra umpluturii de brânză.

Cum se face plăcinta?

Imprima reteta
Plăcintă cu brânză maturată
Plăcintă cu brânză maturată, făcută așa cum o făcea mamaie, cu foaie simplă, făcută cu doar cinci ingrediente pe care le ai în casă mereu.
Plăcintă cu brânză maturată
Timp de preparare 80 minute
Timp de gatire 50 minute
Portii
porții
Ingrediente
Ingrediente pentru coca de plăcintă tradițională (cu brânză, dar se poate face și cu carne):
Ingrediente pentru umplutura de brânză sărată:
Ingrediente pentru uns plăcinta:
Timp de preparare 80 minute
Timp de gatire 50 minute
Portii
porții
Ingrediente
Ingrediente pentru coca de plăcintă tradițională (cu brânză, dar se poate face și cu carne):
Ingrediente pentru umplutura de brânză sărată:
Ingrediente pentru uns plăcinta:
Plăcintă cu brânză maturată
Etape
  1. Se dă drumul la cuptor, să fie cald (180 de grade).
  2. Se pun ingredientele într-un vas încăpător în ordinea de mai sus și se amestecă, apoi se frământă până când se poate face o bilă de cocă. Se lasă cam jumătate de oră să se odihnească.
  3. Se bat ouăle, apoi se adaugă iaurtul și smântâna și se amestecă. Brânza se freacă puțin cu uleiul (sau untura topită) și laptele, și apoi se amestecă cu restul de ingrediente. Da, este o umplutură moale – așa trebuie să fie.
  4. Se taie coca în două, apoi se întinde prima bucată bine cu sucitorul, să fie cât mai subțire. Se rulează pe sucitor și se pune în tavă, cu grijă să depășească marginile tăvii (o s-o pliați peste marginea plăcintei). Se toarnă apoi umplutura peste foaia pusă în tavă, se nivelează ușor. Se întinde a doua bucată de cocă bine cu sucitorul, să fie cât mai subțire. Se rulează pe sucitor și se pune în tavă, peste umplutură. Apoi se unge toată marginea cu pensula înmuiată în gălbenușul bătut cu o lingură de apă, se adună cu degetele ambele margini și se „lipesc”, ca și cum am face o pernuță din cocă, cu umplutura prinsă la mijloc. Marginile se fixează apoi cu furculița, și, tot cu furculița, se împunge bine foaia de cocă de deasupra plăcintei („capacul”). Cu restul de gălbenuș bătut cu o lingură de apă se unge „capacul”, cu grijă să ocoliți găurile făcute cu furculița.
  5. Se dă la cuptor 35-45 de minute (în funcție de cuptor și dacă preferați coca mai aurie).
Notitele retetei

Se mănâncă fierbinte sau rece. Dacă o mâncați fierbinte, merge de minune cu o lingură de smântână grasă pusă deasupra.

Partajeaza reteta