Timp de preparare | 80 minute |
Timp de gatire | 50 minute |
Portii |
porții
|
Ingrediente
Ingrediente pentru coca de plăcintă tradițională (cu brânză, dar se poate face și cu carne):
- 2 căni făină cernută dacă ai vreme și chef
- 1/4 cană ulei de floarea soarelui sau untură topită
- 1 buc. ou crud întreg
- 1/2 cană apă călduță
- 1/4 linguriță sare
Ingrediente pentru umplutura de brânză sărată:
- 1 cană iaurt gras
- 1/2 cană smântână
- 4 buc. ouă crude întregi
- 1 buc. albuș de ou (gălbenușul se păstrează, vezi mai jos)
- 1 cană brânză maturată care a stat la desărat de seara până dimineața, mărunțită bine cu mâna
- 4 linguri ulei de floarea soarelui sau untură topită
- 4 linguri lapte gras
Ingrediente pentru uns plăcinta:
- 1 buc. gălbenuș de ou bătut cu o lingură de apă
Ingrediente
Ingrediente pentru coca de plăcintă tradițională (cu brânză, dar se poate face și cu carne):
Ingrediente pentru umplutura de brânză sărată:
Ingrediente pentru uns plăcinta:
|
|
Etape
- Se dă drumul la cuptor, să fie cald (180 de grade).
- Se pun ingredientele într-un vas încăpător în ordinea de mai sus și se amestecă, apoi se frământă până când se poate face o bilă de cocă. Se lasă cam jumătate de oră să se odihnească.
- Se bat ouăle, apoi se adaugă iaurtul și smântâna și se amestecă. Brânza se freacă puțin cu uleiul (sau untura topită) și laptele, și apoi se amestecă cu restul de ingrediente. Da, este o umplutură moale – așa trebuie să fie.
- Se taie coca în două, apoi se întinde prima bucată bine cu sucitorul, să fie cât mai subțire. Se rulează pe sucitor și se pune în tavă, cu grijă să depășească marginile tăvii (o s-o pliați peste marginea plăcintei). Se toarnă apoi umplutura peste foaia pusă în tavă, se nivelează ușor. Se întinde a doua bucată de cocă bine cu sucitorul, să fie cât mai subțire. Se rulează pe sucitor și se pune în tavă, peste umplutură. Apoi se unge toată marginea cu pensula înmuiată în gălbenușul bătut cu o lingură de apă, se adună cu degetele ambele margini și se „lipesc”, ca și cum am face o pernuță din cocă, cu umplutura prinsă la mijloc. Marginile se fixează apoi cu furculița, și, tot cu furculița, se împunge bine foaia de cocă de deasupra plăcintei („capacul”). Cu restul de gălbenuș bătut cu o lingură de apă se unge „capacul”, cu grijă să ocoliți găurile făcute cu furculița.
- Se dă la cuptor 35-45 de minute (în funcție de cuptor și dacă preferați coca mai aurie).
Notitele retetei
Se mănâncă fierbinte sau rece. Dacă o mâncați fierbinte, merge de minune cu o lingură de smântână grasă pusă deasupra.
Partajeaza reteta