Cel mai bun cozonac – Cozonacul mamei
Ești gata să faci cel mai bun cozonac și să te mândrești cu asta la întreaga suflare de pe Insta și FB? Perfect, să începem. Vei murdări un total de 11 ustensile de bucătărie (un vas mare, două mai mici, două căni, două linguri / lingurițe, un blat, un sucitor (făcăleț), două tăvi de cozonac. Și ar fi bine să ai hârtie de copt, deci verifică sau, dacă n-ai, pune pe lista de cumpărături (din aia maro, aia e bună). Taie-ți unghiile, scoate inelele, pune-ți pe cap o bandană (nu vrei păr în cozonac!). Respiră adânc. Poți s-o faci!
Portii Timp de preparare
2cozonaci mari 45minute
Timp de gatire Timp de asteptare
60minute 3ore
Portii Timp de preparare
2cozonaci mari 45minute
Timp de gatire Timp de asteptare
60minute 3ore
Ingrediente
 • 1kg făinăbună, cernută si aerisită
 • 700g zahăr(împărțit 400g cu 300g sau jumate-jumate )
 • 500ml laptecălduț
 • 50g drojdie proaspătă(sau 2 plicuri de drojdie uscată)
 • 250g untunt (sau untură din cea bună, albă, curată – dacă vreți un cozonac rustic)
 • 50ml ulei
 • 8buc. gălbenuș de ou(practic sunt 8 gălbenușuri separate de albuș)
 • 4buc. albuș de ou(practic sunt 4 albușuri separate de gălbenuș – din cele 4 albușuri rămase poți face angelfood cake sau chec sau altceva bun)
 • 1plic vanilie, esență de rom, coajă de portocalădupă gust – da, guști coca! N-o să te doară burta, fdar o să știi dacă e delicios cozonacul înainte să-l coci.
 • 400g nucăzdrobită
Ingrediente opționale și idei de umplutură
Etape
 1. Maiaua: Se încălzește aproape de fierbere o jumătate de cană din cantitatea de lapte. Se opăresc apoi 3 linguri de făină cu lapte fierbinte într-un vas. În alt vas se dizolvă drojdia în puțin lapte cald, cu o lingură de zahăr. Când se răcește compoziția cealaltă cât să nu te frigă (să fie caldă, dar nu fierbinte), se amestecă amândouă și apoi se presară făină deasupra. Se acoperă cu un șervet curat (sau orice pânză curată) și se lasă să crească la cald. (30 min.)
 2. Coca: Între timp se separă gălbenușurile de albușuri. Se păstrează 8 gălbenușuri și 4 albușuri. 4 albușuri se amestecă cu o parte din zahăr (cca 300g), iar restul de 4 albușuri le ții pentru alte rețete. Pune-le în altă parte, să nu te împiedici de ele. Se bat cele 8 gălbenușuri cu 300 g de zahăr (sau 200g, dacă vrei ca umplutura să fie mai umedă și să nu fie foarte asemănătoare cu bezeaua). Se adaugă vanilia și coaja de lămâie. Se pune făina cernută într-un lighean (sau un vas mare, o oală mare), se toarnă maiaua deasupra, apoi gălbenușurile bătute spumă cu o parte din zahar (cca 400g – dacă vrei un cozonac mai puțin dulce, poți reduce cantitatea de zahăr din cocă cu până la 200g, nu afectează cozonacul) și se începe amestecarea ingredientelor – cu o mână ții vasul, cu cealaltă amesteci. Se adaugă încet (te folosești de mâna curată) tot untul, uleiul și laptele și se amestecă până coca face bășicuțe și se desprinde ușor de pe lighean (cca 5 minute, hai, 10 pentru extra fluffiness). Se lasă la crescut, acoperit, o oră, două, la cald.
 3. Umplutura: Se curăță nucile și se întind într-o tavă. Se coc 5-7 minute, apoi se lasă să se răcească și se pisează cu sucitorul sau la robot, cu funcția „turbo” (ca să nu se facă praf nuca, să mai rămână și bucăți zdrobite). Se bat bine albușurile care deja au stat un pic și au înmuiat zahărul, până se fac aproape bezea, și se amestecă bine cu nuca (sau cu macul).
 4. Cozonacii: Se împarte coca în două sau în trei, după câte tăvi ai și cât de mari sunt tăvile (o bucată de tavă), apoi fiecare parte se scoate pe blatul de lemn (bine dat cu ulei), se taie în două, bucățile se întind cu sucitorul, se ung cu umplutura (asta e faza în care se pot presăra și cuburile de rahat sau bucățelele de portocală confiată, dacă folosești), se rulează și se împletesc. Se pun imediat, cu grijă să nu se rupă și să nu se reverse umplutura, în tăvi, unde se mai lasă la crescut încă 30 de minute. Apoi se ung cu gălbenuș de ou, se presară cu zahăr și se coc 60 de minute la foc potrivit (150-160°).