vineri, octombrie 11, 2024
Home > Reteta > Revani/Ravani grecesc – chec de griș, însiropat

Revani/Ravani grecesc – chec de griș, însiropat

În ceea ce privește deserturile, bucătăria grecească are multe influențe turcești, iar acest chec (sau prăjitură însiropată) cu griș nu face excepție. Prăjitura asta este un fel de copil din flori dintr-un mariaj între chec și baclava, unde s-a strecurat și aroma portocalelor: textura fină a checului este transformată în ceva mai rustic (iar la asta participă din plin grișul), și totul e însiropat cu sirop aromat de coajă de portocală. Ce ți-ai putea dori mai mult? O să murdărești trei vase, un mixer și o tavă, plus câteva castronele și căni, dar merită efortul.

Dar hai să vedem cum se face. Nu e chiar simplu, dar nici foarte greu. Pe încercate! (Important e să fie siropul de la final complet răcit – la temperatura camerei, ca să nu cumva să se strice textura prăjiturii!)

Imprima reteta
Revani grecesc - chec de griș
O prăjitură cu textură aparte, Revani este un chec grecesc cu gust aromat, de portocale. Nu se face greu deloc, dacă se respectă întocmai rețeta!
Categorie Deserturi
Specific Grecesc, Vegetarian
Timp de preparare 20 minute
Timp de gatire 45 minute
Portii
porții
Ingrediente
Pentru chec
Pentru sirop
Categorie Deserturi
Specific Grecesc, Vegetarian
Timp de preparare 20 minute
Timp de gatire 45 minute
Portii
porții
Ingrediente
Pentru chec
Pentru sirop
Etape
  1. Ca să nu fie rece când pui prăjitura la copt, primul pas este să dai drumul cuptorului, setat pe 180 de grade.
  2. Într-un vas încăpător amestecă făina, grisul și praful de copt.
  3. În alt vas, de data asta mai mare, amestecă bine untul moale cu zahărul și zahărul vanilat, până când se transformă într-o cremă aerată. Apoi adaugi cele trei gălbenușuri unul câte unul, până când crema devine galbenă și fin texturată. La final, adăugați esența de vanilie și coaja de lâmâie. Acum e momentul să adăugați amestecul de făină, astfel: se setează mixerul pe cea mai mică treaptă de viteză, apoi se adaugă amestecul de făină lingură cu lingură, alternând cu laptele, până se termină și laptele, și făina.
  4. În al treilea vas (atenție, folosiți pentru asta un vas din sticlă sau din inox și spălați bine paletele mixerului, să nu aibă urme de grăsime pe ele) bateți albușurile cu praful de sare până când se fac spumă și se întăresc. Apoi încorporați ușor albușurile în aluatul din vasul cel mare, fără să insistați foarte tare, ca să nu se piardă textura pufoasă a albușurilor bătute.
  5. Aluatul astfel pregătit se toarnă în tava în care ați pus hârtia de copt și se lasă să se coacă fix 45 de minute. Dacă nu aveț cuptor care menține temperatura de coacere constantă, urmăriți ca prăjitura să facă o coajă aurie, dar să nu se ardă. Dacă nu sunteți siguri că este gata, înțepați prăjitura cu un pai - dacă de pai se agață bucățele de cocă, nu e făcută, deci mai dați 10 minute la cuptor și încercați iar.
  6. Cât timp prăjitura se coace, se face siropul, astfel: apa cu zahărul și coaja de portocală se pun într-un ibric, se amestecă și se fierb la foc mic timp de 5 minute. Se adaugă sucul de lamâie și se lasă la răcit (pe geam), ca să ajungă la temperatura camerei până când vine momentul însiropării. E foarte important. Apoi, ca să nu vă plictsiți așteptând să se coacă prăjitura, spălați vasele murdărite.
  7. Imediat ce ați scos prăjitura din cuptor, turnați siropul peste ea. Veți observa că îl absoarbe ca un burete. Acoperiți uniform, ca să nu rămână zone însiropate prea puțin. Când s-a răcit, se ornează cu zahăr pudră, scorțișoară și nuci zdrobite, apoi se taie.
Notitele retetei

Mmmm, delicios!

Partajeaza reteta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la FixAsa.ro, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: