O
salată de gogonele e, practic, o salată din ce-ai prin curte sau, în fine, din ce-ai prin frigider. E mare lucru să știi să faci ceva bun din doar patru ingrediente. Iar dacă ai vreo două, trei gogonele, niște ceapă, un pumn de miez de nucă (sau semințe de floarea soarelui), ulei și sare, te-ai scos. Mai trebuie pâine prăjită și gata. Iar dacă ești vegan sau ții post, rețeta asta e ce trebuie, alături de clasica
salată de vinete cu maioneză de nucă sau de
zacusca rapidă urbană.
Am mâncat de-am plesnit, cu pâine prăjită.
Dacă vrei să pui la borcan, pentru iarnă, nu pune ceapă crudă în salată, și nici nuci sau semințe. Pune doar gogonelele cu ceapa călită în ulei, iar, când scazi compoziția, adaugă o linguriță de sare, o lingură de zahăr și două linguri de oțet. După ce pui în borcane (ies două din cele nu prea mari), le pui capac și le sterilizezi 15 minute în cuptorul încins la 120 – 130°C.
Imprima reteta
Salată de gogonele
Salată de gogonele, ca să faci și altceva cu ele decât clasicele murături. Alege gogonele care dau semne că ar vrea să se coacă - nu verzi-verzi, dar nici roșii, ci așa, cu un început de rumeneală, dar încă verzi.
Ingrediente
- 3 buc. gogonele mai mărișoare, cam cât un măr mare fiecare. Dacă-s mici, vreo 5, 6.
- 2 buc. ceapă potrivită tocată mărunt
- 1/4 cană ulei de floarea soarelui sau de măsline
- 1 linguriță sare și, eventual piper și pătrunjel verde tocat sau un cățel de usturoi pisat, cum ai chef.
- 1/2 cană miez de nucă înmuiat în prealabil cca 4h. Sau semnițe de floarea soarelui, la fel, spălate bine și înmuiate. Sau două linguri de tahini.
Ingrediente
- 3 buc. gogonele mai mărișoare, cam cât un măr mare fiecare. Dacă-s mici, vreo 5, 6.
- 2 buc. ceapă potrivită tocată mărunt
- 1/4 cană ulei de floarea soarelui sau de măsline
- 1 linguriță sare și, eventual piper și pătrunjel verde tocat sau un cățel de usturoi pisat, cum ai chef.
- 1/2 cană miez de nucă înmuiat în prealabil cca 4h. Sau semnițe de floarea soarelui, la fel, spălate bine și înmuiate. Sau două linguri de tahini.
|
|
Etape
Fierbi gogonelele 20-25 de minute, până se vede cum crapă coaja, apoi le răcești sub jet de apă rece, pe urmă le jupoi și le tai cubulețe, pe care le pui într-o tigaie, pe foc molcom, să scadă.
Între timp călești încet, până devine sticloasă, una din cepele tocate, în ulei. Când au scăzut bine gogonelele în cealaltă tigaie, adaugi ceapa călită peste, amesteci și mai fierbi un pic gogonelele cu ceapa, împreună. Dai deoparte și lași să se răcească un pic.
Când se răcește, adaugi compoziția în blender, împreună cu nuca (sau semințele de floarea soarelui înmuiate sau direct două linguri de tahini). Blenduiești cât îți place, apoi mai toci o ceapă și o amesteci în salată. Potrivești de sare, pui un pic de piper. Merge și un cățel de usturoi pisat. Gata de mâncat pe pâine caldă!