vineri, februarie 23, 2024
Home > Reteta > 12 vinete coapte în 15 minute? Da, se poate.

12 vinete coapte în 15 minute? Da, se poate.

Probabil că e evident că vinetele sunt ceva ce ne place foarte mult. Așa că nu există să fie prea multe vinete, de diverse culori, gătite în diverse feluri, de la imam baildî până la musaca. În orice caz, cea mai iubită rețetă este salata de vinete (cu verișorul ei bulgăresc sau turcesc, în care vinetele sunt prăjite la grătar felii, apoi sunt înecate în ulei cu ustoroi, numit – evident – „vinete coapte în ulei, cu usturoi, la borcan” sau salata de vinete cu miez de nucă făcut cremă, în loc de maioneză).

Problema e că, pentru salata de vinete, vinetele trebuie coapte. Ceea ce ia timp, frige, face mizerie în bucătărie, umple totul de fum și funingine și e ceva ce tare am evita, dacă am putea. Am luat de-a lungul vremii vinete coapte tocate la borcan, de la diverse firme, în ideea că poate scăpăm de copt și avem salata de vinete fără prea multă muncă. Nu că nu am găsit nimic palatabil, dar gustul de vinete coapte lipsea cu desăvârșire din toate aceste borcane, și am tras concluzia că producătorii fac confuzia între fierbere și coacere. Nimic mai fără gust ca vinetele din borcanele de prin magazine. Iar cele congelate sunt puține și scumpe. Cum să facem? Păi cum să facem, rezervăm un weekend întreg pentru copt la vinete și basta.

Dar gata cu chinul, de acum putem coace câte 12 vinete în cam 15-20 de minute, cu una din Rețetele Manuelei:

Rețeta de vinete coapte rapid, fără fum, fără mizerie

Iată postarea de pe Facebook în care ne este dezvăluită, ca un fapt divers, această comoară a iubitorilor de vinete din țara-ntreagă:

Ca să fim siguri că nu se pierde rețeta, o publicăm și mai jos (ca ustensile, trebuie doar o oală cu fund GROS, ceva gen Zepter sau tuci, cu capac):

Imprima reteta
Vinete coapte rapid, fără fum, fără mizerie
Am încercat rețeta cu scepticism, de teamă să nu se strice oala, care însă n-a pățit nimic. Economia de timp este extraordinară - puteam coace 4 vinete la o tură, pe table, clasic. 6 minute pe fiecare parte = 24 de minute tura. Cu metoda asta e totul gata în 15 minute! LUMEA TREBUIE SĂ AFLE METODA ASTA! Share everywhere!
Categorie Antreuri, Conserve, Salate
Keyword vinete
Timp de preparare 5 minute
Timp de gatire 15 minute
Timp de asteptare 15 minute
Portii
pachete
Ingrediente
Categorie Antreuri, Conserve, Salate
Keyword vinete
Timp de preparare 5 minute
Timp de gatire 15 minute
Timp de asteptare 15 minute
Portii
pachete
Ingrediente
Etape
  1. Se curăță vinetele de coajă cu curățătorul de cartofi, cu grijă să rămână fâșii mari de coajă. Toate fâșiile de coajă rezultate din curățarea vinetelor se pun cu partea lucioasă în jos pe fundul unei oale groase (Zepter sau un tuci cu fundul zdravăn), ca un pat. Se taie vinetele în patru pe lung, apoi se pun grămadă în oală, pe patul de fâșii de coajă. Fix așa!
  2. Se udă o cârpă curată, se stoarce și se acoperă oala cu ea, apoi se pune bine capacul. La oalele gen Zepter, unde se etanșează capacul din fabricație, nu e nevoie de cârpa udă - scopul ei este să nu lase să iasă afară firul de fum produs de cojile care se carbonizează un pic, și care dă gustul specific de copt vinetelor din oală. Nu vă speriați, nu se face mult fum! E doar cât să dea gust vinetelor! Apoi se pune oala pe focul dat la maxim, fix 10 minute. La oalele Zepter, indicatorul va ajunge la mijloc, pe verde, după cca 10 minute de stat pe foc iute.
  3. După cele 10 minute de foc iute, se face focul mediu și se mai lasă 5-7 minute. Totul ține de tipul de oală și de cantitatea de vinete - în Zepterul nostru a fost perfect acest timp. Apoi se ia oala de pe foc, se scoate cu grijă capacul (fumul e fierbinte, amestecat cu abur), se scot vinetele cu un clește și se pun în sită, la scurs. Vor arăta ca și cum sunt necoapte, dar fii fără grijă, că sunt perfect coapte - se vor înmuia la scurs, negreșit (să le amesteci din când în când, să se scurgă bine). Ca să se ia stratul de coji de pe oală, așa, fierbinte, poți turna în ea apă rece, iar stratul carbonizat se va desprinde singur, ușor de tot (asta dacă nu se desprinde oricum, cu o lingură de lemn).
Notitele retetei

Dacă v-a plăcut rețeta asta incredibilă, intrați în site-ul Manuelei, unde sunt zeci de rețete absolut extraordinare și majoritatea foarte simple și rapide: Rețetele-Manuelei.ro.

Partajeaza reteta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la FixAsa.ro, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: