duminică, mai 19, 2024
Home > Reteta > Zacuscă mini pentru locuitorii din #urban

Zacuscă mini pentru locuitorii din #urban

Cum adică „zacuscă mini”? Păi așa, cât poți face acasă, la bloc, fără să robotești mai mult de 4 ore… Că da, toți norocoșii care au bunici, mămici, rubedenii sau măcar prieteni cu casă la țară și recoltă de toamnă, se laudă acum pe toate canalele cu zacuștile lor pline de savoare și culoare. Și, desigur, vrei și tu un borcan. Trebuie că e abundență, dacă apar peste tot poze cu ceaune, oale, crătiți și borcane pline, de zici că toată România coace și cojește și fierbe și sterilizează la borcane ca pentru o iarnă în Westeros.

De fapt, probabil că vine iarnă grea, altfel n-ar fi amestecat în ceaun fix Ned Stark*. Și nimeni n-o să-ți dea niciun borcan de zacuscă. Zacusca e ca aurul, prețioasă tare. Ia fă-ți, deci, singur, ca să aibă alții motiv să-ți zică: „vreau și eu un borcan„.

Introducerea rețetei de zacuscă fiind făcută, să trecem la treabă, că numai coptul atâtor vinete și ardei o să ia o veșnicie (și atenție să nu se ardă). Dar, până la treabă, câteva…

… tips&tricks pentru cea mai bună zacuscă:

  • Vinetele și ardeii se coc bine pe tablă – dacă îi coci pe grătar, se curăță mai greu.
  • Timp de copt pentru vinete: 6-7 minute pe fiecare parte (sunt 4 părți, deci 24-28 de minute în total / grup). Sau poți încerca cea mai rapidă metodă de copt vinete! Vezi aici »
  • Timp de copt pentru ardei / gogoșari: au coaja mai subțire, deci 4-5 minute pe fiecare parte. Uneori e nevoie să-i așezi și în picioare, deci 16-25 de minute în total / grup.
  • Ardeii și gogșarii se curăță ușor dacă, imediat după ce s-au copt, se pun într-o cratiță acoperită și se presară peste ei sare (sarea trage apa).
  • Vinetele se spintecă pe din două și se pun la scurs cel puțin 4 ore, altfel se fac amare și iuți.
  • Între oală și flacără e bine să mai fie ceva, de exemplu, o tablă. Iar focul să fie mic! Zacuștile bune sunt cele fierte molcom și în care s-a amestecat des!

 

Imprima reteta
Zacuscă mini pentru locuitorii din #urban
Categorie Conserve
Keyword ardei
Timp de preparare 4 ore
Timp de gatire 1 oră
Portii
burcane medii
Ingrediente
Categorie Conserve
Keyword ardei
Timp de preparare 4 ore
Timp de gatire 1 oră
Portii
burcane medii
Ingrediente
Etape
  1. Coci toate cele, le lași la scurs (vinetele) și la transpirat cu sare (ardeii și gogoșarii) și le cureți. Vinetele trebuie lăsate niște ore la scurs, altfel sunt iuți și amare.
  2. Călești ceapa tocată în ulei (împreună cu piperul boabe și foile de dafin), adaugi vinetele, ardeii, gogoșarii, totul tocat cât îți place (poți lăsa bucăți de ardei mai mari, să se simtă). Peste toate cele pui sucul de roșii și să nu uiți să pui sare, cât îți place (pe gustate!). Fierbi tot și amesteci des, focul să fie mic și, dacă ai, pune o tablă între oală și flacără.
  3. Când fierbe și a scăzut suficient, pui cu un polonic mic sau cu o lingură în borcane (curate, uscate, normal), pui imediat capacele și le așezi într-o tavă și le dai la cuptor la 100° 30 de minute și le lași acolo până dimineață.
Notitele retetei

Zacusca asta e bună de lingi oala (și asta o să și faci și, dacă ai noroc, nu potrivești perfect borcanele și o să-ți rămână 2-3 linguri de zacuscă proaspătă, s-o mănânci caldă, cu pită prăjită.

__________________

* (Poza cu Ned Stark masterchef la zacuscă e ciugulită de pe Facebook, de la Gergana Kabaivanova)

Partajeaza reteta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la FixAsa.ro, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: