Un loc optim pentru gătit este unul spațios, aerisit, dotat cu ustensilele care sunt folosite zilnic. Așadar, scapă de surplusul de aparate și simplifică-ți bucătăria – vei găti mai bine și vei face curat mai ușor.
Reclame și campanii de vânzare
E suficient să petreci puțin timp pe Facebook sau să deschizi televizorul în perioadele de pauză publicitară și vei constata că foarte multe reclame încearcă să îți vândă diverse aparate de bucătărie. Fie că vorbim de mixere performante, aparate de făcut pâine, grătare, friteuze sau orice alte accesorii care susțin că îți ușurează munca, odată cumpărate, ele vor fi folosite o dată sau de două ori pe an, iar apoi fie vor fi uitate într-un dulap, fie vor aduna praf, ocupând loc pe una dintre suprafețele din bucătărie. Dacă am cumpăra tot ce ni s-ar ivi în cale, cum oferta este practic nelimitată, am avea nevoie de o bucătărie uriașă, cu spații de stocare și necesar de spălare infinite.
Vestea bună: nu sunt necesare toate aparatele de bucătărie!
Aparatele care sunt folosite rar, ocupă mult spațiu, se spală greu, iar pe lângă toate acestea, pot fi înlocuite foarte ușor cu o tigaie sau cu o cratiță de calitate, nu se justifică să fie cumpărate.
Aparate utile în bucătărie
Keep it simple.
Alături de oale și tigăi, sunt utile doar acele aparate de uz constant, zilnic sau frecvent, care ne ușurează munca sau reduc timpul de preparare al alimentelor precum: un mixer de mână, un blender, un robot care taie și mărunțește, un prăjitor de pâine.
Un aparat util, dar puțin promovat (este eficient, ocupă puțin spațiu și este ieftin) și care merită menționat este iaurtiera dreptunghiulară (cele circulare sunt voluminoase). Pentru persoanele care vor să își prepare iaurtul în casă (calitatea preparatului fiind net superioară față de orice iaurt din comerț), iaurtiera este un aparat ideal, care se poate ține într-un sertar când nu este folosit.
Înlocuitori clasici… de aparate de bucătărie
Prăjirea
Friteuza sau air-fryer-ul nu sunt neapărat necesare în bucătărie. Prăjirea se poate face într-o tigaie bună, solidă, cu pereți groși, de care să nu se lipească alimentele, și este preferabil să aibă un capac. Aceste aparate se laudă că gătesc fără ulei sau cu foarte puțină grăsime, dar într-o tigaie bună e suficient un puf de ulei spray pentru a prăji o bucată de carne, iar uleiul de la prăjirea cartofilor (pe care oricum într-un stil de viață sănătos preferăm să îi avem rar la masă) se poate reduce prin plasarea acestora pe șervețele de hârtie după prăjire.
Slow-cook
Mult-lăudatul crock-pot, aparat de făcut mâncare când nu ești acasă, poate fi util dacă preferi să stai dimineața să toci legume (nu poți lăsa carnea peste noapte în aparat, pentru că se poate altera). Dar chiar este nevoie de acest aparat electric scump, voluminos și cu consum mare de energie, precum și de a ține ocupat un spațiu de depozitare pentru el? Un proces similar de gătire, cu același rezultat într-un timp comparabil, necesită doar o oală de calitate, cu pereți groși și cu fund multistrat, neapărat cu capac, indiferent că o folosim pe o plită cu inducție sau pe aragaz.
Carne la grătar
În orice bucătărie se găsește un cuptor. Acesta oferă numeroase posibilități de preparare a mâncării. Multe dintre cuptoarele moderne ai deja funcție grill încorporată, așa că nu este nevoie să fie cumpărat un aparat grill separat; dacă cuptorul este vechi, o tigaie grill simplă plasată în cuptor sau direct pe aragaz poate face minuni.
Aparate de făcut pâine
Nici aparatul de făcut pâine nu este indispensabil, deși multe persoane au unul pe undeva, prin cămară. Frământatul pâinii este ușor (nu durează mai mult de câteva minute) și poate fi o activitate meditativă sau se poate chiar transforma în timp de calitate petrecut cu copiii.
Cea mai simplă rețetă de pâine (de frământat cu încredere cu mâinile proprii, fără niciun aparat):
- 500 g făină,
- 10 g drojdie,
- 3 linguri zahăr,
- o linguriță rasă de sare,
- 330 ml apă călduță
- o lingură de ulei (se adaugă la frământare la final, pentru a desprinde coca de bol și de pe degete).
Se face o bilă de cocă, se acoperă și se lasă la crescut o oră, apoi se pune într-o formă sau direct în tavă, unde se mai lasă la crescut o jumătate de oră, apoi se coace în cuptorul încins la 180°, aproximativ 35-40 de minute. Este incredibil cât de bună iese, chiar și fără un aparat special.
Avantaje și dezavantaje
Cele mai multe aparate din reclame se laudă că gătesc mai repede și mai ușor și eventual în locul nostru. Cu toate acestea, legumele tot trebuie curățate și tăiate, carnea la fel, apoi toate ustensilele și aparatele trebuie spălate și nu toate componentele intră în mașina de vase, iar unele nu pot fi spălate decât manual (s-ar deteriora în mașină). Așadar, ce timp economisim pe de-o parte, pierdem pe de alta.
Recomandăm așadar simplificarea bucătăriei pe cât posibil, pentru a obține mai mult loc de gătit și pentru a reveni la modul autentic de a găti mâncarea.
De asemenea, cu cât deținem mai puține ustensile voluminoase, cu atât se depune mai puțin praf, avem dulapuri mai libere și un spațiu mai ușor de gestionat, pe care îl curățăm mai repede.