Un sistem pentru o casă ordonată (fără stres)
Ordinea într-o casă nu este doar o chestiune de estetică, ci și de sistematizare.Dacă ai deja un sistem, foarte bine. Dacă nu, vezi mai jos.
Ideea e că, după ce am experimentat diverse metode, am ajuns la un set de reguli simple și eficiente care pot să ajute pe oricine să mențină casa în ordine fără prea mult efort. Iată regulile mele de bază, care, odată respectate, fac minuni:
1. Regula de aur a organizării: Acționează imediat!
Când observi ceva ce trebuie șters, pus la loc, curățat sau aranjat și este la îndemână, fă-o acum! Am descoperit că amânarea micilor sarcini duce la acumularea lor, iar casa devine rapid dezordonată. Așadar, dacă văd un fir de praf sau un obiect rătăcit, nu aștepta – acționeaz[ pe loc. Da, normal că n-ai chef să duci fix acum farfuria la bucătărie și s-o speli, parcă nici nu-ți tihnește ciorba, dar, vorba Mandalorienilor, this is the way.
2. Profită că ai treabă în alt loc
Un alt truc eficient este să nu treci dintr-o cameră în alta fără să iei cu tine două obiecte care ar trebui să fie în camera către care te îndrepți. Acest obicei simplu reduce considerabil dezordinea și face ca fiecare deplasare prin casă să fie productivă. Odată ajuns în camera respectivă, primul lucru pe care îl faci este să pui la loc obiectele aduse, abia apoi te apuci de ce voiai să faci.
3. Pune ceva la loc înainte să pleci dintr-o cameră
Nu pleci niciodată dintr-o cameră până nu ai pus la loc un obiect care nu e la locul lui. Acest mic gest asigură că fiecare cameră rămâne cât mai ordonată posibil. În plus, efortul este minim atunci când este făcut constant.
4. Spală vasele imediat
Altă chestie esențială pentru o casă ordonată este curățenia din bucătărie. Toate vasele se spală imediat după utilizare (vezi mai sus, regula 1). Nu pleci din bucătărie cât timp încă sunt vase murdare în chiuvetă. Nu ai chef să le speli, dar ai mașină de spălat vase, pune totul în mașină (și, dacă se umple peste 80%, dă-i imediat drumul să spele, nu aștepta să fie full-full). Regula asta nu numai că menține bucătăria curată, dar previne și acumularea de vase murdare, care poate deveni copleșitoare (și riscul e să le lași să se facă grămezi în chiuvetă și pe blat).
5. Camera copilului (dacă ai) – doar o dată pe săptămână!
Clar că în camera copilului dezordinea pare să apară ca prin magie (una malefică, precis). De fapt, e doar ce fac în mod normal copii. Dar nu are sens să te stresezi cu camera copilului mai des de o dată pe săptămână, pentru că de fiecare dată când faci ordine, durează exact câteva minute până când dezordinea se face la loc. Cronometrează, că așa e! Iar ordinea pe care o faci o dată pe săptămână este nu ca să fie ordine (nu se poate), ci ca să detectezi și să înlături firmituri, resturi diverse și jucării stricate.
Așadar, în afară de acea dată pe săptămână pe care ai stabilit-o pentru ordinea și curățenia în camera copilului, în restul timpului, preferă (alege!) să ignori dezordinea. Această abordare o să te ajute să nu te stresezi inutil și să te concentrezi pe alte aspecte ale organizării casei. Sau pe o carte, de exemplu poate chiar asta: The Witcher – Sword of Destiny – Andrzej Sapkowski.
*
OK. Urmează aceste reguli simple, dar eficiente, care vor transforma (serios) modul în care îmi gestionez casa. Așa eviți să se adune prea multe de făcut, iar micile obiceiuri zilnice mențin ordinea și fac casa un loc mai plăcut și mai relaxant. Încearcă!