Site icon

Zacuscă mini pentru locuitorii din #urban

Cum adică „zacuscă mini”? Păi așa, cât poți face acasă, la bloc, fără să robotești mai mult de 4 ore… Că da, toți norocoșii care au bunici, mămici, rubedenii sau măcar prieteni cu casă la țară și recoltă de toamnă, se laudă acum pe toate canalele cu zacuștile lor pline de savoare și culoare. Și, desigur, vrei și tu un borcan. Trebuie că e abundență, dacă apar peste tot poze cu ceaune, oale, crătiți și borcane pline, de zici că toată România coace și cojește și fierbe și sterilizează la borcane ca pentru o iarnă în Westeros.

De fapt, probabil că vine iarnă grea, altfel n-ar fi amestecat în ceaun fix Ned Stark*. Și nimeni n-o să-ți dea niciun borcan de zacuscă. Zacusca e ca aurul, prețioasă tare. Ia fă-ți, deci, singur, ca să aibă alții motiv să-ți zică: „vreau și eu un borcan„.

Introducerea rețetei de zacuscă fiind făcută, să trecem la treabă, că numai coptul atâtor vinete și ardei o să ia o veșnicie (și atenție să nu se ardă). Dar, până la treabă, câteva…

… tips&tricks pentru cea mai bună zacuscă:

 

Zacuscă mini pentru locuitorii din #urban

Categorie Conserve
Keyword ardei
Portii 7 burcane medii
Timp de preparare 4 ore
Timp de gatire 1 oră

Ingrediente

Etape

  1. Coci toate cele, le lași la scurs (vinetele) și la transpirat cu sare (ardeii și gogoșarii) și le cureți. Vinetele trebuie lăsate niște ore la scurs, altfel sunt iuți și amare.
  2. Călești ceapa tocată în ulei (împreună cu piperul boabe și foile de dafin), adaugi vinetele, ardeii, gogoșarii, totul tocat cât îți place (poți lăsa bucăți de ardei mai mari, să se simtă). Peste toate cele pui sucul de roșii și să nu uiți să pui sare, cât îți place (pe gustate!). Fierbi tot și amesteci des, focul să fie mic și, dacă ai, pune o tablă între oală și flacără.
  3. Când fierbe și a scăzut suficient, pui cu un polonic mic sau cu o lingură în borcane (curate, uscate, normal), pui imediat capacele și le așezi într-o tavă și le dai la cuptor la 100° 30 de minute și le lași acolo până dimineață.

Notitele retetei

Zacusca asta e bună de lingi oala (și asta o să și faci și, dacă ai noroc, nu potrivești perfect borcanele și o să-ți rămână 2-3 linguri de zacuscă proaspătă, s-o mănânci caldă, cu pită prăjită.

__________________

* (Poza cu Ned Stark masterchef la zacuscă e ciugulită de pe Facebook, de la Gergana Kabaivanova)

Exit mobile version