vineri, februarie 23, 2024
Home > Timp liber > Ce faci acasă > Importanța purificării aerului din casă

Importanța purificării aerului din casă

Așa cum bacteriile există în casele noastre, dar nu pot fi văzute cu ochiul liber, așa și poluanții se ascund în aerul din interior.

Kari Nadeau specializată în alergii și astm la Universitatea Stanford, este de părere că aerul din casele noastre poate fi și mai rău decât aerul de afară. Acest lucru este valabil mai ales în timpul iernii, când oamenii își păstrează ferestrele și ușile închise pentru a ține căldura în interior. Și cum nu au unde altundeva să iasă, poluanții stau adesea în interior.

Poți curăța aerul din casa ta într-o anumită măsură cu purificatoare de aer – experții preferă termenul mai precis, „curățătorii de aer” – care aspiră mizerii, precum alergenii și unele substanțe cancerigene din aer. Dar ele au și limitări. Iată ce trebuie să știi înainte de a investi într-unul.

Cine ar trebui să folosească purificatoarele de aer?

Destul de mulți oameni, dar mai ales cei cu risc. Adică, persoanele cu alergii și astm; oameni care locuiesc în apropierea unei autostrăzi; persoanele care au fum de țigară la mâna a două în casa lor (dar aici curățătorii de aer nu elimină riscurile asupra sănătății); și copii mici și bătrâni, care prezintă un risc mai mare de a dezvolta astm. Dar și orice persoană obișnuită care nu îndeplinește aceste criterii, pentru că acut și cronic, poluarea este rea pentru plămânii noștri.

Pe termen lung, respirația într-un aer murdar poate crește riscul de astm, provoca probleme cronice ale plămânilor, te va face mai sensibil la infecții virale și va face mai grea lupta organismul împotriva infecțiilor. Pe termen scurt, expunerea la poluanți poate provoca dureri de cap, amețeală, oboseală și iritații ale ochilor, nasului și gâtului.

Care sunt principalele surse de poluare a aerului din interior?

Nu doar țigările. Aparent, și activitățile de zi cu zi inofensive, dăunează aerului – gătitul, curățenia, aprinderea lumânărilor. Lemnele arse în șemineu emit monoxid de carbon, oxizi de azot și alte particule invizibile, cu ochiul liber. Lumânările pe bază de parafină eliberează toxine care cauzează cancer, cum ar fi benzenul și funinginele. Chiar și poluanții de la odorizante pot reacționa cu ozonul și formează compuși ca formaldehidă.

„Și recunoaștem că nu toate purificatoarele de aer ajută – unele formează ozon, la fel cum face și motorina. Unele dintre ele iau aerul și apoi îl zdrobesc. Dar, uneori, când se desparte aerul, ele rup și moleculele mici de oxigen și formează ozon”, ceea ce agravează astmul și provoacă inflamație în plămâni. Cele mai multe purificatoare vor menționa în descrierea lor de produse dacă nu fac ozon, dar și dacă fac”, explică Nadeau.

Cum puteți maximiza beneficiile?

Purificatoarele de aer elimină o mulțime de gunoaie agățate prin captarea alergenilor și a altor poluanți într-un filtru. Cele mai bune purificatoare de aer au un filtru de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA), care îndepărtează 99,97% din particule de 0,3 microni (μm) sau mai mare. (Părul mediu al capului uman măsoară aproximativ 70 μm în diametru). Aceasta include alergeni proveniți din praf, părul animalului de companie, polen și mucegai, care sunt suficient de mici pentru a se prinde de plămâni, conform spuselor lui James Sublett, un alergolog din Kentucky și fostul președinte al Colegiului American de alergie, astm bronșic și imunologie.

Cele mai multe purificatoare de aer sunt echipate pentru un anumit număr de metri pătrați astfel încât acestea să funcționeze cel mai bine atunci când sunt plasate într-o cameră de această dimensiune. Mulți alergeni se așează în covor, așa că evită plasarea purificatorului de aer pe o podea cu mochetă, deoarece acesta poate agita particulele înapoi în aer. „Aparatele de curățare a aerului tind să fie mai eficiente, plasate la înălțimea mesei”, spune el. Asigură-te că schimbi filtrul ori de câte ori este recomandat. Fii atent la descrieri cum ar fi „filtrul de tip HEPA”, spune Sublett.

Dacă locuința ta are un sistem de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC), instalarea unui filtru de înaltă eficiență poate ajuta la curățarea aerului în toată locuința ta, decât într-o singură ​​cameră cu un singur filtru.

„Ar trebui să ai un filtru de aer în fiecare cameră pentru a obține același beneficiu ca și filtrarea întregii case”, spune Sublett. Pentru persoanele aflate în grupul de risc, el sugerează folosirea filtrului întregii case și a unui purificator de aer în dormitor. „Precauția este foarte importantă, iar filtrele de aer sunt doar o bucată din puzzle.”

Dar cel mai bine este să previi, decât să tratezi, așa că încearcă să eviți șemineele, lumânările, odorizatoarele de aer și spray-urile de aerosoli și să fi realist cu privire la capacitățile purificatorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la FixAsa.ro, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: