Pentru a scuti din timpul petrecut în bucătărie, mulți dintre noi apelează la soluții nesănătoase, care rezolvă problema pe termen scurt. Pe termen lung însă, ajungem să plătim prețul sub forma kilogramelor în plus sau a problemelor medicale. Astfel, investiția de a învăța câteva dintre secretele bucătăriei bazate pe alimente sănătoase merită făcută, fără îndoială.
Salvarea este… tofu!
Celor care se confruntă cu dificultăți în a găsi rețete ușor de preparat, care să îi mulțumească și pe cei mici, le propunem orezul integral cu tofu – o rețetă vegană, sănătoasă și sățioasă.
Veți descoperi cu bucurie că tofu, un aliment din soia foarte apreciat în Orient, poate înlocui foarte bine friptura, mai ales că acum se găsește în diferite sortimente (cu ardei, afumat etc). De fapt, folosind alimente bio și legume proaspete, mâncarea va avea un gust chiar mai bun decât ar fi avut o masă cu carne în regim fast food sau decât semipreparatele.
Fiind o rețetă vegană, poate fi inclusă și în meniurile de post.
Timp de preparare | 45 minute |
Portii |
persoane
|
- 150 g orez brun integral bio (basmati)
- 450 ml apă (1 măsură de orez la 3 măsuri de apă)
- 1 buc ceapă potrivită
- 2 lingurițe ulei de floarea soarelui
- 100 g boabe de mazăre
- 1 buc ardei roșu
- 300 g tofu cu ardei
- 2 lingurițe Delikat de legume
- 1 lingură sos de soia
- 1 praf de cimbru
- 1 praf de sare
Ingrediente
|
|
- Se curăță și se taie ceapa mărunt, apoi se călește într-o cratiță în puțin ulei, până când devine străvezie.
- În aceeași cratiță se adaugă mazărea și ardeiul roșu tăiat mărunt (cubulețe) și se amestecă cu ceapa.
- Peste acest amestec se adaugă orezul și Delikat și se prăjește un pic, pentru ca ceapa să-i dea gust.
- Se adaugă apa și se lasă la fiert 30 de minute. Fiind orez integral, este posibil ca orezul să rămână încă tare (al dente), așa că, dacă îl doriți mai moale îl mai puteți lăsa un pic la fiert, cu un adaos mic de apă.
- Sarea se adaugă la final, când orezul este aproape gata (când mai are numai puțină zeamă). Când sărați după gust orezul, nu uitați că și Delikatul este sărat, deci nu puneți prea multă sare din prima fără să gustați. Este posibil să nu doriți să-i mai adăugați sare deloc.
- Între timp, tăiați tofu în cuburi și, într-o tigaie separată, puneți-l la prăjit cu cimbru, puțin ulei și cu sosul de soia. Ca să fie gata nu trebuie lăsat mult pe foc, ci este suficient să se rumenească un pic, absorbind sosul de soia.
- Orezul se servește alături de cubulețele de tofu.