duminică, septembrie 24, 2023
Home > Quick Fixes > Metoda KonMari de făcut ordine

Metoda KonMari de făcut ordine

Marie Kondo, autoarea bestseller-ului The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing, a creat un fenomen internațional – o nouă metodă bazată pe principiile feng shui pentru a face ordine în casă, numită pe scurt metoda KonMari. După a devenit faimoasă cartea, a apărut și trendul de a posta pe Internet poze cu case pline de lucruri inutile, acumulate de-a lungul timpului (înainte) și apoi imagini ca-n reviste cu sertare perfect organizate (după). Admiratorii acestor idei au adoptat denumirea de Konverts și jură că metoda le-a schimbat viața.

KonMari este o modalitate japoneză de organizare și de ordonare, pe care, dacă o respectăm, nu va mai fi niciodată nevoie să sortăm din nou aceleași obiecte. În Japonia ordinea este un aspect foarte important al vieții. Tinând cont de faptul că toate obiectele pe care le îndesăm în cămară, în bibiotecă și în sertare ne pot aduce un surplus de stres, puțină organizare nu i-ar strica nimănui. Dar dacă nu ești încă sigur că ai nevoie de asta, ai putea încerca să scoți toate lucrurile din rafturi și să le înșiri pe podea – abia atunci vei realiza cât de multe lucruri ai strâns la tine acasă.

Dacă vrei să îți organizezi spațiile de depozitare, sortează-ți toate lucrurile deodată (va dura câteva zile sau câteva luni, în funcție de câte lucruri deții) – nu face ordine puțin câte puțin, fiindcă pe măsură ce rezolvi o parte, riști să acumulezi lucruri pe altă parte. Dacă nu ești sigur ce vrei să păstrezi, ia fiecare obiect în mână și vezi cum te simți. Marie Kondo recomandă să păstrezi numai acele obiecte care îți provoacă bucurie, cărora trebuie să le găsești locul ideal în casă, respectând regula de a pune toate lucrurile din aceeași categorie în același loc.

Toate lucrurile pe care le-ai păstrat până acum doar în eventualitatea că ți-ar mai putea fi de folos într-o bună zi ar trebui eliminate – e bine să fii pregătit, însă toate lanternele fără baterii, umbrelele rupte și farfuriile ciobite nu merită să ocupe atâta spațiu. Conform teoriei japoneze, acumulăm fel de fel de prostii numai din cauze emoționale – fie ne e teamă de viitor și încercăm să fim cât mai pregătiți, fie suntem nostalgici pentru vremurile din trecut și ne umplem de amintiri. Însă a renunța la aceste obiecte nefolositoare în viața de zi cu zi îți va deschide calea către viața pe care o poți avea în prezent și va crea spațiul de care ai nevoie pentru a îți umple casa cu ceea ce iubești. Spre exemplu, ți-ai putea crea un nou ambient – un loc unde să faci gimnastică dimineața, o cameră pentru oaspeți sau orice altceva te inspiră să ai viața pe care ți-o dorești.

Cu siguranță te vei simți mai bine dacă încerci. Cât de minunat ar fi să nu-ți mai cadă puloverele în cap când deschizi dulapul? Să ai loc să respiri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la FixAsa.ro, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: