duminică, aprilie 14, 2024
Home > Quick Fixes > Senvișul perfect pentru școală nu exis…

Senvișul perfect pentru școală nu exis…

senvisul-perfect-pentru-scoala-nu-exis...

Ne-am putea gândi că senvișul perfect pentru școală nu există. Cine a făcut în viața asta măcar un singur senviș pentru a-l da copilului la școală știe că una pui în pachet și în alta se transformă toată alcătuirea până la vremea când trebuie mâncată. 

Senvișurile au un talent deosebit să se transforme într-un fel de pastă umedă și lipicioasă, care se sudează cu untul de feliile de salam sau de cașcaval și apoi se lipește de dinți. Ai mâncat așa ceva de aproape fiecare dată când te-a luat foamea pe autostradă și ai cutezat să îți iei un senviș de benzinărie. Este oribil. 

Dacă deschide pachetul și găsește înăuntru așa ceva, nici nu e de mirare că cel mic o să aducă intact pachețelul de la școală sau o să mănânce de la colegi sau de la magazinul cu junk food din preajma școlii.

Vrei să eviți asta? Iată câteva trucuri de la Asociaţia SUPRA, care schimbă totul. 

Ei spun că senvișul perfect pentru școală devine o joacă dacă acordăm mai multă atenție modului de împachetare și de menținere a prospețimii. Iar asta ține de preparare și de împachetare.

 

Preparare

Asociaţia SUPRA susține că pentru a obține senvișul perfect pentru școală (care să rămână proaspăt până la prânz), momentul ideal de pregătire este în dimineața respectivă. Se poate ține și la frigider pentru o noapte, dacă timpul este prea scurt dimineața, dar mai bine e să fie făcut proaspăt… și are sens! 

De asemenea, tot ei ne sfătuiesc să nu folosim prepararea termică, pentru că riscăm astfel ca senvișul să se înmoaie până la ora prânzului, în general pentru că, fiind cald, sunt șanse mari mari să „transpire” în ambalaj decât dacă este împachetat la temperatura camerei.  

 

Împachetarea senvișului perfect pentru școală

Un sfat bun e să alegem să împachetăm senvișul perfect pentru școală mai degrabă într-o pungă de hârtie, decât în folii de aluminiu sau în folie alimentară transparentă. Punga de senviș de hârtie poate avea contact cu mâncarea fără probleme, este rezistentă la grăsimi și se aerisește corespunzător, pe când foliile păstrează umiditatea în interior și… umezesc felia de pâine (îhh!)

În plus, punga de hârtie este eco friendly, în timp ce foliile de aluminiu și pungile sau foliile din plastic dăunează mediului înconjurător. 

 

Alte trucuri utile când pregătim gustarea școlară:

Separarea alimentelor

Dacă vrem ca cel mic să aibă diversitate în ceea ce privește mâncarea de prânz și îi adăugăm în pachețel un fruct sau o legumă, ne asigurăm că sunt separate față de senviș într-o caserolă compartimentată sau prin ambalare separată. Un posibil contact între fruct și senviș va umezi pâinea și va strica textura acesteia (nu e nimic mai oribil într-un senviș decât pâinea umedă!).

 

Menținerea fructelor proaspete

De câte ori s-a întors copilul de la școală cu mărul nemâncat? După ce ai depus efort să îl speli, să îl tai cubulețe perfecte sau steluțe sau inimioare și să-l aranjezi frumos în cutie? Ei bine, din păcate, fructele oxidează dacă îndepărtăm coaja protectoare sau dacă au contact cu aerul. Își pierd o mare parte din proprietățile nutritive și nu mai sunt deloc aspectuoase (nici pentru copilul care în mod normal iubește fructele). Așadar, în pachetul pentru școală, vom oferi copilului fructele în starea lor originală (exact, întregi! Îi spunem că are misiunea să fie rozător-șef și gata, scăpăm de curățat, tăiat și de mofturi), sau le vom stropi cu zeamă de lămâie dacă alegem totuși să le tăiem (uneori e nevoie – de exemplu pentru copiii care poartă aparat dentar). 

Senvișul perfect pentru școală devine deci din imposibil posibil doar cu mici schimbări simple. 

De fapt ai ajuns aici pentru că voiai să știi ce să pui în senviș? Păi în ceea ce privește conținutul senvișului, toți specialiști sunt de acord că se vor folosi ingredientele preferate de copil. Nu de alta, dar altfel clar nu mănâncă ce le punem în pachet.