luni, februarie 26, 2024
Home > Timp liber > La plimbare > De văzut într-o zi în Bulgaria

De văzut într-o zi în Bulgaria

Cascada Krushuna - plimbare în Bulgaria (FixAșa.ro)

Pentru că Bulgaria e aproape și știm că te plictisești în weekenduri, îți dăm o idee de traseu cu chestii mișto de văzut: Peștera Devetashka, Cascada Krushuna, Cetatea Tsarevets din Veliko Târnovo, Cascada Kaya Bunar din Hotnitsa și orașul bizantin (și apoi roman) de la Nikopolis ad Istrum.

Pentru povestea asta ai două variante. Ori ești genul care apreciază plimbările cu mașina și nu contează că faci o sută de ani pe șosele, ori preferi să te trezești de dimineață în apropierea locurilor pe care vrei să le vizitezi. În prima variantă, ai face bine să te trezești devreme, că numai drumul dus-întors are peste 8 ore. În a doua variantă, ai nevoie de un loc de dormit în Veliko Târnovo și împarți traseul în două.

N-o să-ți spunem cum face drumul la stânga sau la dreapta și alte bullshituri de umplut spațiul, pentru că ai GPS și ochi să vezi și tu pe unde o iei. Nici poveștile locului nu ți le spunem, pentru că ai Google și Wikipedia. Îți dăm însă alte informații pe care le credem utile pentru o excursie reușită, gen prețurile biletelor, cum iei vigneta bulgărească și tot așa.

Traseu dus:

București – Peștera Devetashka, Cascada Krushuna

Pleci din București către Giurgiu – Ruse cât poți de dimineață. Dacă poți pe la 6, 7 dimineața, ca să ajungi pe la 9, 10 la Peștera Devetashka. Să nu uiți cartea de identitate (și pașaportul copilului + împuternicire notarială dacă merge doar un părinte cu copilul și nu amândoi; dacă părinții au nume diferite și merg amândoi în excursie, e suficient pașaportul + certificatul de naștere al copilului). Să ai la tine 14 lei cash, pentru trecerea Podului Prieteniei cu autoturismul. Dacă mergi cu vreo dubă sau ceva mai mare, va trebui să plătești mai mult și probabil că știi deja cât – dacă nu, să ai ceva cash. E mai simplu cu cash, dar e bine să știi că se poate plăti și cu cardul.

Pentru simplificarea a tot ce urmează, 1 leva este aproximativ 2.5 lei (dacă vrei exact, ai chiar aici, în dreapta acestui text (sau mai jos, dacă citești de pe mobil), un convertor valutar).

După ce intri în Bulgaria ai nevoie de vinietă, sau, cum o să vezi scris peste tot, винетка (vinetka). Pentru asta, te poți opri după ce ieși din vamă pe dreapta și poți lua de la chioșcurile de acolo (o idee mai scumpă) sau poți lua vinieta electronică online, cu plată frumos cu cardul, de pe BGToll.bg – intră pe link cu Chrome și alege opțiunea de traducere, asta dacă nu te descurci cu limba bulgară. Iei vinieta pentru weekend, este valabilă de vineri între orele 12:00 și 23:59, și costă 10 leva.

O să ai nevoie și de leva cash, și iar ai două variante – schimbi la chioșcuri (curs mai prost) sau te oprești la METRO Ruse, care este în drum, pe dreapta, la puțină distanță de vamă, și are înăuntru un bancomat, de unde poți scoate direct leva, la un curs ceva mai OK. Mai ai varianta în care schimbi doar cât să ai pentru Peștera Devetashka și cascada Krushuna (ambele distracții fiind în total 6 leva / adult), urmând să scoți de la bancomat mai mulți bani în Veliko Târnovo.

De oriunde decizi că faci rost de leva, să păstrezi 4 pentru ieșirea din Bulgaria, adică la întoarcere. Atenție, dacă nu ai 2 euro sau 4 leva, va trebui să te întorci și să faci rost (este o cabină pe un colț în intersecția mare cu giratoriu care duce către vamă, pe care scrie EXCHANGE) sau să plătești ceva în plus moșulețului care cu asta se ocupă exact înainte de trecerea pe sub portalurile vămii, adică înainte de cotrolul actelor.

Mai multe despre drumurile Bulgariei, aici »

Gata, la drum.

Peștera Devetashka

Intrare adulți: 3 leva. O familie din doi părinți cu un copil de 12 ani, de exemplu, intră cu 6 leva.
Timp de vizitare minim necesar: 30 de minute.

N-ai să vezi lilieci, pentru că hibernează, dorm, fac chestii de lilieci, dar poți să cumperi de la intrare tot felul de zdrăngănele cu lilieci și să citești despre ei online.

Cascada Krushuna

Intrare adulți: 3 leva. O familie din doi părinți cu un copil de 12 ani, de exemplu, intră cu 6 leva.
Timp de vizitare minim necesar: 70 de minute.

Atenție! sunt două poteci, prin stânga și prin dreapta piscinei (vara e o idee să alegi varianta cu somn în Veliko sau chiar la hotelul-spa de aici sau la vreo pensiune, sunt multe, și să rămâi la piscină până seara, după ce vezi cascada). Poteca din stânga merge pe sus, e mai greu cu copii. Cea din dreapta e lejeră, și ajunge la poalele cascadei – noi pe asta am mers:

Gata plimbarea, ți s-a făcut și foame. Hai spre Veliko Târnovo. Dacă ai ales varianta cu somn, te duci la cazare, mănânci ceva (eventual sus la Arbanassi, unde e e plin de locuri unde poți să iei diverse preparate bulgărești, care sunt cam ca niște tocănițe și sunt destul de gustoase), te mai plimbi și citești ceva pe Wikipedia despre ce o să vezi a doua zi. Dacă ai ales varianta o zi fulger, găsești parcare sub cetate, lângă biserică și pod, urci către cetate și, dacă mergi înainte în sus, găsești o sumedenie de locuri cu mâncare. După ce mănânci, te așteaptă cetatea. Nu depăși ora 15, ai nevoie de ceva vreme să te plimbi peste tot.

Traseu întors:

Cetatea Tsarevets, Cascada Kaya Bunar și Ecopoteca din Hotnitsa, orașul antic Nikopolis ad Istrum – București

Cetatea Tsarevets

Intrare adulți: 6 leva. O familie din doi părinți cu un copil de 12 ani, de exemplu, intră cu 12 leva.
Timp de vizitare minim necesar: 120 de minute (dar s-ar putea să vrei să stai mai mult).

Cascada Kaya Bunar de la Hotnitsa și eco-poteca

Intrare adulți: fără taxă. Cascada e la trei pași de parcare, peste un podeț. Puteți face picnic aici, sunt și locuri de joacă pentru copii, snack-bar…
Timp de vizitare minim necesar: 10 minute (50 de minute cu ecopotecă cu tot – ecopoteca este un fel de trecătoare printr-un canion, cu trepte de lemn alunecoase și pe alocuri sărite, deci NU cu copii, sau dacă da, cu mare grijă).

Nikopolis ad Istrum

Intrare adulți: 6 leva. O familie din doi părinți cu un copil de 12 ani, de exemplu, intră cu 12 leva.
Timp de vizitare minim necesar: 120 de minute (dar s-ar putea să vrei să stai mai mult).

Excursie plăcută!

Pozele de la Nikopolis ad Istrum sunt în domeniul public, de pe Wikipedia. Restul sunt pozele noastre, le puteți împrumuta, dacă indicați sursa (FixAsa.ro).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la FixAsa.ro, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: