Dacă ești la dietă, știi că trebuie să golești casa de tentații și să încui bucătăria și cămara și să dai cheia la vecina, ca să nu scapi în mâncare. Totuși, nu poți răbda de foame, așa că ceva tot trebuie să ai în cămară și în frigider. Iată conținutul frigiderului dietetic:
Legume și verdețuri
De toate! Roșii, ardei gras, castravete, praz, salată verde, apio, pătrunjel, mărar (le poți ține în frigider în apă!), măsline – cu astea faci oricând o salată, repede de tot! Apoi dovlecel, țelină, morcov, sfeclă roșie, conopidă, vinete, varză și tot așa. Cu astea faci oricând o ciorbă, o supă, o salată de crudități, un coleslaw. Ciupercile sunt ceva special: cele mici merg crude în salate, cele mari sunt un înlocuitor bun pentru… pâine! Ia încearcă la următoarea masă niște salată de vinete pe o pălărie de ciupercă și ai să ai o revelație!
Proteină: lapte, carne, brânză, ouă
Ai nevoie de toate astea ca să nu cauți tot timpul mâncare – de foame, nu de poftă! Proteina ține saț, deci trebuie să ai șuncă slabă, brânză de vaci, iaurt, brânză topită light, telemea light, pastramă de pui, piept de pui fiert (e minunat în salate). Cu astea faci rapid ceva, fie că le mănânci ca atare, fie că le pui în salată sau, cum ziceam mai sus, între două pălării de ciupercă, senviș! Laptele e bun pentru cafea sau cereale, dacă îți plac, iar ouăle fierte țin bine de foame și merg cu muștar sau cu măsline. Ține în frigider, pe raftul cel mai de jos, și un pui întreg sau o tăviță cu piept de pui – te salvează dacă ai musafiri (tot puiul la cuptor + legume = bun într-o oră jumate) sau poți face rapid câte o friptură, dacă ți-e poftă. La fel de utilă este o tăviță cu carne tocată slabă de vită: poți face din ea burgeri, perișoare (mai tari, dar dietetice), spaghete bolognese, chilli con carne.
Ciorbă sau supă
Oricare dintre ele e obligatorie în frigiderul dietetic! Ciorbele și supele au foarte puține calorii și umplu stomacul imediat, ceea ce ajută bietul om la cură de slăbire să se simtă sătul mai repede.
Ketchup, muștar, pastă de ardei
… și alte sosuri condimentate cu puține calorii. Ele dau gust și celor mai plicticoase legume, deci nu te sfii. Andivele amare au alt gust cu un pic de muștar amestecat cu iaurt, iar oul fiert sau pieptul fript la tigaie cu prea puțin ulei capătă gust cu un pic de ketchup iute.
Fructe tăiate în recipiente transparente
Exact cum ai citit, le ții cubulețe și feliuțe, amestecate, în recipiente transparente, să vezi ce e înăuntru și să-ți facă poftă. Mai bine iei cîteva cubulețe de măr, banană și portocală, decât o bucată de brânză! Mai puține calorii, mai multe vitamine!