Asta e una dintre cele două rețete de supă sau ciorbă de somon cu care efectiv nu ai cum să dai greș. Este rapidă, gustoasă, și conține proteina prețioasă din somon, dar și grăsimile bune din pește și uleiul de măsline. Sățioasă de la cartof și morcov, care aduc dietetic exact atâția carbohidrați cât să dea un pic de energie de seară, dar nu prea multă, cât să îngrașe, supa (sau ciorba) finlandeză de somon e o super idee de făcut cu bucățile mai puțin aspectuoase de somon, care nu arată atât de bine cât să meargă la cuptor sau în tigaie.
La gust aduce cu o ciorbă rădăuțeană de pește sau cu supa de pui à la grec și, în mod cert, cu storceagul de sturion.
Imprima reteta
Ciorba (suedeză sau finlandeză) de somon.
O bunătate de ciorbă (sau supă) de somon, care poate să devină un super confort food de toamnă-iarnă.
Etape
Călește legumele: Într-o oală mare, pune uleiul de măsline (sau untul) la încins. Adaugă ceapa tocată și călește-o până devine translucidă. Apoi adaugă morcovii și cartofii și lasă-le la călit câteva minute, amestecând din când în când. Pune și o parte din mărarul tocat și un pic de piper.
Adaugă lichid: Toarnă apă sau supă de pește peste legume, cât să le acopere. Lasă-le să fiarbă la foc mediu până ce cartofii și morcovii se înmoaie (aproximativ 10-15 minute).
Gătește somonul: După ce legumele sunt aproape gata, adaugă cuburile de somon în oală. Gătește somonul pentru încă 5-7 minute, până când este gătit complet, dar încă suculent.
Adaugă mărarul: Spre finalul gătitului, adaugă mărarul tocat și asezonează cu sare și piper după gust. Dacă îți place mai consistentă, poți opri focul, ca după cam 5 minute să adaugi două linguri de smântână. Apoi potrivești de sare.
Servește: Ciorba este gata să fie servită caldă, eventual cu pâine proaspătă. Nouă ne place să stoarcem în oală o lămâie, îi dă un gust foarte bun.
Notitele retetei
Ziceam că poți adăuga și puțină smântână sau chiar lapte gras, pentru a face ciorba mai cremoasă. Dacă preferi o notă mai acrișoară, poți adăuga puțin suc de lămâie înainte de servire sau direct în oală, dar după ce ai oprit focul.
Este cu adevărat o rețetă simplă și delicioasă, perfectă pentru o masă ușoară și reconfortantă după o zi de muncă. Și se face și repede (somonul fierbe imediat!).