duminică, februarie 23, 2020
Home > Reteta > Cel mai bun cozonac – Cozonacul mamei

Cel mai bun cozonac – Cozonacul mamei

Reteta cozonac fara framantare simplu de facut

Asta este – fără glumă – cea mai bună rețetă de cozonac fără frământare din țară!

A zis cineva… cozonac?

Cel mai bun cozonac are acum rețeta online – mama ar fi mândră, și e momentul să facem mândre toate mamele (sau invidioase, pe cele care încă nu știu să facă așa cozonac!).

  • se face repede (durează mult doar cât o să stai pe Netflix să aștepți să crească, dar nu prepararea propriu-zisă)
  • practic doar amesteci bine totul (nu frămânți cu orele, doar amesteci bine cât să fie totul încorporat și să arate lipicios-delicios)
  • în loc de nucă poți pune mac râșnit și tratat la cuptor tot două, trei minute, ca și nuca,
  • în loc de nucă poți pune rahat, dulceață, știi ceva, e al tău acest cozonac, go crazy, inventează. Coca e așa de bună, că permite orice personalizare,
  • dacă vrei cu stafide, iei stafide și le lași o oră la înmuiat în o parte din lapte, cu esență de rom, apoi le pui în cocă, împreună cu toate cele, înainte să lași coca să crească.

Întrebări frecvente despre cozonac

Văleu, dacă nu crește cozonacul meu?

Dacă nu-l prepari în frig și dacă urmezi exact pașii și cantitățile, o să crească disperat! Atât de disperat, că multe gospodine care au încercat rețeta de cozonac s-au plâns că n-au avut destule tăvi și a dat pe afară. Ah, da, pentru cazul în care vezi că ți-a ieșit o cocă nebună, din aia care crește și crește și nu se mai oprește, orientează-te să ai la îndemână măcar o tavă în plus sau o cratiță care merge la cuptor.

Cât de cald să fie în bucătărie?

Păi dă și tu drumul la cuptor cu 30 de minute înainte să te apuci, închide ușa la bucătărie și cam asta e tot. Nu e o temperatură fixă, cald să fie.

Pun ulei pe blat, nu făină?

Da, ulei. Dacă pui făină când întinzi coca, o să o găsești necoaptă în cozonac și n-o să-ți placă. Folosește ulei, cu încredere. Pune din belșug și pe sucitor (pe făcăleț).

 

Imprima reteta
Cel mai bun cozonac - Cozonacul mamei
Ești gata să faci cel mai bun cozonac și să te mândrești cu asta la întreaga suflare de pe Insta și FB? Perfect, să începem. Vei murdări un total de 11 ustensile de bucătărie (un vas mare, două mai mici, două căni, două linguri / lingurițe, un blat, un sucitor (făcăleț), două tăvi de cozonac. Și ar fi bine să ai hârtie de copt, deci verifică sau, dacă n-ai, pune pe lista de cumpărături (din aia maro, aia e bună). Taie-ți unghiile, scoate inelele, pune-ți pe cap o bandană (nu vrei păr în cozonac!). Respiră adânc. Poți s-o faci!
Cozonac fara framantare, reteta simpla
Categorie Deserturi
Specific Românesc
Timp de preparare 45 minute
Timp de gatire 60 minute
Timp de asteptare 3 ore
Portii
cozonaci mari
Ingrediente
  • 1 kg făină bună, cernută si aerisită
  • 700 g zahăr (împărțit 400g cu 300g sau jumate-jumate )
  • 500 ml lapte călduț
  • 50 g drojdie proaspătă (sau 2 plicuri de drojdie uscată)
  • 250 g unt unt (sau untură din cea bună, albă, curată - dacă vreți un cozonac rustic)
  • 50 ml ulei
  • 8 buc. gălbenuș de ou (practic sunt 8 gălbenușuri separate de albuș)
  • 4 buc. albuș de ou (practic sunt 4 albușuri separate de gălbenuș - din cele 4 albușuri rămase poți face angelfood cake sau chec sau altceva bun)
  • 1 plic vanilie, esență de rom, coajă de portocală după gust - da, guști coca! N-o să te doară burta, fdar o să știi dacă e delicios cozonacul înainte să-l coci.
  • 400 g nucă zdrobită
Ingrediente opționale și idei de umplutură
Categorie Deserturi
Specific Românesc
Timp de preparare 45 minute
Timp de gatire 60 minute
Timp de asteptare 3 ore
Portii
cozonaci mari
Ingrediente
  • 1 kg făină bună, cernută si aerisită
  • 700 g zahăr (împărțit 400g cu 300g sau jumate-jumate )
  • 500 ml lapte călduț
  • 50 g drojdie proaspătă (sau 2 plicuri de drojdie uscată)
  • 250 g unt unt (sau untură din cea bună, albă, curată - dacă vreți un cozonac rustic)
  • 50 ml ulei
  • 8 buc. gălbenuș de ou (practic sunt 8 gălbenușuri separate de albuș)
  • 4 buc. albuș de ou (practic sunt 4 albușuri separate de gălbenuș - din cele 4 albușuri rămase poți face angelfood cake sau chec sau altceva bun)
  • 1 plic vanilie, esență de rom, coajă de portocală după gust - da, guști coca! N-o să te doară burta, fdar o să știi dacă e delicios cozonacul înainte să-l coci.
  • 400 g nucă zdrobită
Ingrediente opționale și idei de umplutură
Cozonac fara framantare, reteta simpla
Etape
  1. Maiaua: Se încălzește aproape de fierbere o jumătate de cană din cantitatea de lapte. Se opăresc apoi 3 linguri de făină cu lapte fierbinte într-un vas. În alt vas se dizolvă drojdia în puțin lapte cald, cu o lingură de zahăr. Când se răcește compoziția cealaltă cât să nu te frigă (să fie caldă, dar nu fierbinte), se amestecă amândouă și apoi se presară făină deasupra. Se acoperă cu un șervet curat (sau orice pânză curată) și se lasă să crească la cald. (30 min.)
  2. Coca: Între timp se separă gălbenușurile de albușuri. Se păstrează 8 gălbenușuri și 4 albușuri. 4 albușuri se amestecă cu o parte din zahăr (cca 300g), iar restul de 4 albușuri le ții pentru alte rețete. Pune-le în altă parte, să nu te împiedici de ele. Se bat cele 8 gălbenușuri cu 300 g de zahăr (sau 200g, dacă vrei ca umplutura să fie mai umedă și să nu fie foarte asemănătoare cu bezeaua). Se adaugă vanilia și coaja de lămâie. Se pune făina cernută într-un lighean (sau un vas mare, o oală mare), se toarnă maiaua deasupra, apoi gălbenușurile bătute spumă cu o parte din zahar (cca 400g - dacă vrei un cozonac mai puțin dulce, poți reduce cantitatea de zahăr din cocă cu până la 200g, nu afectează cozonacul) și se începe amestecarea ingredientelor - cu o mână ții vasul, cu cealaltă amesteci. Se adaugă încet (te folosești de mâna curată) tot untul, uleiul și laptele și se amestecă până coca face bășicuțe și se desprinde ușor de pe lighean (cca 5 minute, hai, 10 pentru extra fluffiness). Se lasă la crescut, acoperit, o oră, două, la cald.
  3. Umplutura: Se curăță nucile și se întind într-o tavă. Se coc 5-7 minute, apoi se lasă să se răcească și se pisează cu sucitorul sau la robot, cu funcția „turbo" (ca să nu se facă praf nuca, să mai rămână și bucăți zdrobite). Se bat bine albușurile care deja au stat un pic și au înmuiat zahărul, până se fac aproape bezea, și se amestecă bine cu nuca (sau cu macul).
  4. Cozonacii: Se împarte coca în două sau în trei, după câte tăvi ai și cât de mari sunt tăvile (o bucată de tavă), apoi fiecare parte se scoate pe blatul de lemn (bine dat cu ulei), se taie în două, bucățile se întind cu sucitorul, se ung cu umplutura (asta e faza în care se pot presăra și cuburile de rahat sau bucățelele de portocală confiată, dacă folosești), se rulează și se împletesc. Se pun imediat, cu grijă să nu se rupă și să nu se reverse umplutura, în tăvi, unde se mai lasă la crescut încă 30 de minute. Apoi se ung cu gălbenuș de ou, se presară cu zahăr și se coc 60 de minute la foc potrivit (150-160°).
Partajeaza reteta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la FixAsa.ro, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: