Ok, citește, că nu e clickbait, e pe bune: dacă ți-ar zice cineva că poți mânca brownies cu doar 120 de calorii pe porție, ți-ar suna a rețetă din aia la mișto de pe reels, care în realitate îți dă rezultate ude, tari sau cu gust de ciorapi? Ei bine, nu! Aceste brownies sunt delicioase. Și sunt pline de proteine (7 grame pe bucată) și au un ingredient secret care sună bizar, dar funcționează magic: fasolea neagră la conservă.
Da, ai citit corect. Fasole. În brownies.
Clar, prima reacție e să crezi că e „bleah”, dar crede-mă, când mixezi totul cum trebuie, rezultatul e o prăjitură ciocolătoasă, cu textură moale, ușor umedă și absolut delicioasă. Nici nu-ți dai seama că ai scos fasolea din meniul de prânz și ai pus-o la desert.
Ce intră în combinație?
O conservă de fasole neagră bine scursă și clătită (fasolea dă textura cremoasă).
4 ouă, pentru legătură și extra proteine.
4 linguri de cacao (adevărata vedetă, că fără ea nu avem ciocolată).
2 linguri unt de arahide fără zahăr (cremozitate și un vibe nutty).
Stevia sau orice îndulcitor după gust (ca să nu transformăm desertul proteic într-o bombă de zahăr). Dar poți pune miere sau zahăr. Treaba ta!
Esență de vanilie, pentru un plus de aromă.
1 praf de sare.
1 linguriță rasă de praf de copt, o linguriță zeamă de lămâie (sau oțet de mere).
Cum se face?
Se pun toate în blender (mai puțin praful de copt și zeama de lămâie), se mixează până iese o cremă fină, apoi se toarnă într-o tavă și se coc vreo 30-35 de minute sau în funcție de cuptor. Rezultatul?
Brownies cu gust intens de cacao, dar cu mult mai puține regrete decât la rețeta clasică.
De ce merită să le încerci?
Low calorie, high protein. Desert care intră perfect într-un plan alimentar echilibrat.
Textură surprinzător de bună. Nu, nu e „fasole cu ciocolată”, e un desert decadent.
Șoc și groază pentru invitați. Îi lași să guste, îi vezi cum dau din cap fericiți și apoi le spui secretul. Priceless!
Aceste brownies sunt dovada că poți trișa fără să trișezi cu adevărat. O porție mică, doar 120 de calorii, și destulă proteină cât să nu te simți vinovat(ă) că le mănânci la micul dejun.
Și acum, spune sincer: te bagi să testezi rețeta asta, sau încă nu te-ai împăcat cu ideea de fasole în desert?

Timp de preparare | 10 minute |
Timp de gatire | 35 minute |
Portii |
porții de câte 120kcal
|
- 1 conservă fasole neagră scursă bine și clătită
- 4 buc. ouă
- 4 linguri cacao (alege din cea bună, cu 20% unt de cacao)
- 2 linguri unt de arahide (hai, trei)
- 2 linguri stevia sau alt îndulcitor, după gust
- 1 pic de esență de vanilie
- 1 linguriță de nes decofeinizat sau nu, opțional, dar dă aromă
- 1 praf de sare
- 1 linguriță suc de lămâie (sau oțet de mere)
- 1 linguriță praf de copt (rasă!)
Ingrediente
|
![]() |
- Dai drumul la cuptor pe 180° și lași să se încingă. Între timp dai totul la blender, mai puțin praful de copt și zeama de lămâie. Pe astea două le amesteci separat între ele (vor face spumă) apoi le amesteci cu restul. Torni totul într-un vas și dai la cuptor 35-40 de minute. Încerci cu paiul să vezi dacă e făcut.
Opțional, pentru aspect, merge tăiată deasupra o banană. Om-nom-nom.