vineri, februarie 23, 2024
Home > Reteta > Prăjitura… greșită

Prăjitura… greșită

Prăjitura asta e dintre acele rețete nemuritoare ale anilor de dinainte de ’89, când bunici și mame făceau din nimic pleaznă și încropeau deserturi delicioase cu ingrediente simple, pe care le aveau la îndemână, toate produse în casă, cu excepția zahărului și a untului, care erau bunuri de oarecare contrabandă. Alături de Albă ca Zăpada, Lămîiță, gogoșele de iaurt și clătite, Prăjitura greșită era dintre acele minuni care ieșeau des din cuptoarele gospodinelor vremii și, pentru că nu numai că era gustoasă, dar arăta și bine, se făcea mai cu seamă la ocazii speciale.

Prăjitura greșită se numește așa pentru că bezeaua e dulce pretențios, iar cuptoarele vremii aveau capricii (și, adesea, cărămidă pusă înăuntru, ca să compenseze distribuția neuniformă a căldurii). Așa se face că unora dintre gospodine le ieșea bezeaua crocantă și aurie, altora moale și lipicioasă și celor mai norocoase le ieșea uscată frumos pe din afară și moale și pufoasă pe dinăuntru.

La cuptoarele noastre de acum rezultatul e ceva mai previzibil, dar tot nu garantăm consistența bezelei – chestiune de încercare și eroare. Deci, spor și distracție plăcută la găsit crusta perfectă pentru prăjitura greșită!

Imprima reteta
Prăjitura... greșită (cu gem de caise și bezea)
Prăjitură simplă, cu cacao, gem de caise și bezea, prăjitura greșită nu e nici brownie, nici chec, nici Pavlova, dar are câte un pic din fiecare. Se face rapid și se topește în gură.
Categorie Deserturi
Specific Înainte de '89
Timp de preparare 10 minute
Timp de gatire 20 minute
Portii
porții
Ingrediente
Categorie Deserturi
Specific Înainte de '89
Timp de preparare 10 minute
Timp de gatire 20 minute
Portii
porții
Ingrediente
Etape
  1. Se freacă untul cu 250 g de zahăr, se adaugă cele 4 gălbenușuri pe rând și apoi un praf de sare. Se pune cacao, apoi alternativ când făină - când câte puțin lapte și jumătate de plic din praful de copt. Se coace într-o tavă unsă cu unt în prealabil timp de aproximativ 15 - 20 de minute. E recomandat să se verifice dacă prăjitura e coaptă, înfigând o scobitoare în cocă, pentru a vedea dacă scobitoarea iese uscată (caz în care este coaptă).
  2. Se lasă să se răcească și se unge deasupra cu gem de caise în strat subțire. Separat, cele 4 albușuri se bat cu mixerul cu un pic de sare, cu 250 g de zahăr și, după ce s-au întărit albușurile, se adaugă zeama de lămâie după gust. Această bezea se întinde peste prăjitură în strat gros și apoi prăjitura se introduce din nou în cuptor pentru 10 - 15 minute, la foc foarte mic, lăsând ușa cuptorului întredeschisă (se poate pune o cârpă sau o mănușă de bucătarie în ușă, ca să țină ușa întredeschisă), astfel încât bezeaua să se usuce în loc să se coacă. Când începe să se îngălbenească, este gata și trebuie scoasă (în mod ideal va fi scoasă din cuptor cât este încă albă).
  3. Prăjitura se taie după ce s-a răcit cu un cuțit fin, udat cu apă înainte, care trebuie curățat după fiecare tăiere și iarăși udat, pentru a nu rupe bezeaua.
Partajeaza reteta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la FixAsa.ro, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: