Salata asta are origini bulgărești, dar circulă toamna pe grupurile de Facebook și are și de ce: se face în câteva minute, adică efectiv durează cât să speli și să tai toate legumele și cât le transferi – a doua zi! – în borcane. E dulce-acrișoară, crocantă și decorativă și va arăta fantastic la petrecerile iernii. Ar arăta ea bine și în primăvară, dar nu rezistă până atunci, oricâtă ai face.
Ai nevoie de câteva legume care se găsesc din belșug toamna și ai putea s-o faci și tot restul anului, dar, din păcate, doar toamna se găsesc gogoșari (deși e posibil să se poată înlocui cu ardei grași roșii din cei cărnoși).
Legumele se spală și se taie cum îți plac de mărunt; unii le preferă feliuțe din care „să înțeleagă ceva”, alții le preferă mărunțite, ăștia din urmă fiind de obicei aceia care o mănâncă direct din borcan, cu lingura.
În orice caz, înainte să te apuci, să știi că ai nevoie doar de un vas destul de mare și de o lingură, iar de borcane poți face rost până a doua zi. Să nu adaugi nimic în plus! Legumele vor face destulă zeamă, fii pe pace și ai încredere în rețetă!
Să trecem la treabă deci și să punem pentru iarnă una din cele mai gustoase conserve care există: o salată de murături asortate cu gogoșari, ardei și conopidă!
Iar dacă ți-a plăcut, pomenește numele Ruxandrei R., pentru că ea a adus-o în cămările noastre!
| Timp de preparare | 20 minute |
| Timp de asteptare | 24 h |
| Portii |
borcane
|
- 1 căpățână conopidă ruptă buchețele
- 1 kg gogoșari tăiați feliuțe
- 1 kg ardei kapia tăiați feliuțe
- 1 kg morcovi tăiați feliuțe
- 1 cană zahăr
- 2 căni oțet
- 1 cană ulei
- 3 linguri sare
- 3 linguri boabe de piper
- 1 legătură pătrunjel tocat
Ingrediente
|
|
- Se taie legumele și se amestecă totul.

- A doua zi se pun în borcane și se pun direct în cămară. Nu trebuie fierte, sigilate, sterilizare, nimic.

Se poate înlocui pătrunjelul cu frunze de țelină.
Sarea se pune după gust, atenție să nu iasă prea sărate! Deci, pe gustate!
Poftă bună la salată de murături asortate cu gogoșari, ardei și conopidă!
P.S. Pozele cu amestecul sunt făcute cu telefonul, cele cu borcane sunt făcute cu Gemini. Gustul e real 100%!

